Ard tijdens zijn afscheid bij Fortuna. Per 15 april is hij de nieuwe bondscoach van het Nederlands korfbalteam. (Foto: Frank Stollman)
Ard tijdens zijn afscheid bij Fortuna. Per 15 april is hij de nieuwe bondscoach van het Nederlands korfbalteam. (Foto: Frank Stollman)

Hoe is het nu met Ard Korporaal?

sport Hoe is het nu met?

Ard Korporaal (48) werd ongeveer geboren op het korfbalveld en begon al op jonge leeftijd met korfballen bij Fortuna. Na de hele jeugd  te hebben doorlopen stapte hij in de senioren over naar Excelsior, waar hij geweldige jaren beleefde. Hoe gaat het nu met hem en wat doet hij tegenwoordig?

Door Frank van der Steen

Waar ben je ooit begonnen met korfballen?
Mijn moeder speelde vroeger in de selectie bij Fortuna en mijn vader was coach van Fortuna. Ik stond dus vanaf mijn geboorte al in de kinderwagen langs het veld bij Fortuna. Toen ik vijf was ben ik begonnen met voetballen bij HBS én korfballen bij Fortuna, maar al snel bleek dat dit niet te combineren was. Ik moest van mijn ouders kiezen, maar kan me nog goed herinneren dat mijn moeder uiteindelijk korfbal voor mij heeft gekozen!

Hoe kijk je terug op je periode bij Fortuna?
In mijn periode bij Fortuna hoorden we met de jeugdteams eigenlijk altijd bij de beste van Nederland, wat nu nog steeds het geval is. Ik heb de hele jeugdopleiding doorlopen, maar toen ik naar de senioren ging kwam ik erachter dat ik voor het eerste net niet goed genoeg was. Dit had er onder meer mee te maken dat ik 1.80 ben, waardoor ik niet goed genoeg was om Fortuna 1 te halen en ik altijd een beetje aan de onderkant van het tweede zat.

Uiteindelijk ben je bij Excelsior wel in het eerste gekomen?
In het tweede van Fortuna kreeg ik Hans Heemskerk als trainer, waar ik een hele goede klik mee had. Toen hij op een gegeven moment trainer was van Excelsior, vroeg hij aan mij of ik niet bij Excelsior wilde komen spelen. Dat heb ik gedaan, wat toen best wel gevoelig lag omdat mijn vader voorzitter was van Fortuna!

Hoe kijk je terug op je tijd bij Excelsior?
Ik heb bij Excelsior echt hele mooie jaren beleefd. We hadden een team met spelers die niet tot de top van Nederland behoorden, maar die er wel alles aan deden om te winnen. Ik heb in totaal 10 jaar bij de club gespeeld, waarin we vaak gepromoveerd en gedegradeerd zijn. Een van de mooiste momenten is toch dat we op het veld zijn gepromoveerd naar wat nu de hoogste klasse is.

Toen ben je begonnen met training geven?
Ik begon met training geven bij de A1 van Excelsior en het plan was om dat twee jaar te doen. Op een gegeven moment kwam ik in contact met DES, waarvan ik wist dat er een hele goede lichting overkwam naar de selectie. Ik zag dit als een enorme kans om een eerste team te coachen en op een goed moment in te stappen. Ik heb twee jaar bij DES gezeten, waarin we echt goed korfbal hebben laten zien. Toen kwam Fortuna en ben ik daar van 2011 tot 2017 aan de slag gegaan met Joost Preuninger. Deze samenwerking was heel fijn en ik gebruik nog steeds dingen die ik van Joost geleerd heb. Toen Joost vertrok begon de samenwerking met Damien Folkerts, waarmee ik onder meer twee keer de Korfbal League finale gewonnen heb. Eigenlijk zijn er teveel hoogtepunten om op te noemen, want hoogtepunten zitten ook in kleine momenten.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik heb twee weken geleden na 13 jaar afscheid genomen van Fortuna, wat ik voor mijn gevoel precies op het juiste moment heb gedaan. Ik ga per 15 april met heel veel zin aan de slag als bondscoach van het Nederlands korfbalteam, waarin ik onder andere veel uitdagingen zie in het uitbreiden van het topsportprogramma van de internationals.