Willem is tegenwoordig assistent-trainer bij het eerste van Full Speed
Willem is tegenwoordig assistent-trainer bij het eerste van Full Speed

Hoe is het nu met Willem Berkien?

sport Hoe is het nu met?

Willem Berkien speelde bij meerdere Delftse voetbalclubs, maar voelt zich nog altijd een echte BEC’er. Hoe kijkt hij terug op zijn voetbalcarrière en wat doet hij tegenwoordig? 

Hoe ben je begonnen met voetballen?
Als kind begint iedereen met een sport, en ik koos voor voetbal. Ik ben begonnen bij DHC, maar dat beviel me niet zo goed. Toen heb ik de keuze gemaakt om naar BEC te gaan. Ik heb tussendoor wat uitstapjes gemaakt, maar keerde telkens weer terug naar BEC. Zo heb ik een paar jaar bij Wippolder gespeeld, ook onder Martin Stoelinga. Toen ik weer even terug was geweest bij BEC, werd ik door Bram Rontberg benaderd om bij DVC te komen voetballen, waar hij met zijn vriend Chris Treling een plan had. Daar heb ik een hele mooie tijd gehad met de mannen. Uiteindelijk ben ik toch weer teruggegaan naar mijn vrienden bij BEC. Dat zie ik echt als mijn club, nog steeds ondanks dat hij niet meer bestaat.

Wat maakte BEC dé club voor jou?
De verbintenis die ik daar had. Johan Rooijakkers is vandaag de dag nog altijd mijn beste vriend, maar ook met de andere gasten vormen we nog een hechte groep. We gaan regelmatig onderling een weekend weg, en we zien elkaar vaak. Nu we ‘oude mannen’ zijn, gaan we jeu-de-boulen, biljarten, darten, kaarten en vooral bier drinken natuurlijk! Het zorgt in ieder geval voor een hoop gezelligheid. Door die band die we allemaal met elkaar hebben heeft BEC altijd aangevoeld als familieclub. Iedereen kende elkaar en deed van alles met elkaar.

Op een gegeven moment ben je trainer geworden?
Ik deed als jonge jongen al wat jeugdteampies, ook bij BEC. Ik weet nog dat ik Brian Smit heb getraind, uiteindelijk is dat de zwager van mijn beste vriend Johan Rooijakkers geworden. Later heb ik gesolliciteerd bij Feyenoord, waar ik aan de slag mocht bij de amateurs. Een halfjaar later werd ik door Henk van Stee en Patrick van Leeuwen - hoofd jeugdopleiding - naar binnen gehaald, en zo ben ik bij de jeugdopleiding terechtgekomen. Dat heb ik een dikke 12/13 jaar gedaan. Uiteindelijk heb ik met betrekking tot Feyenoord ook nog clinics gedraaid met Ben Wijnstekers. Alles bij mekaar heb ik er zo’n 18 jaar gezeten. In die tijd heb ik heel wat talentvolle jongens voorbij zien komen, zoals Bijlow, Kongolo, Vilhena en Lang. In die periode heb ik alle stadions in Duitsland gezien, ben ik Barcelona geweest, in Parijs... Het was een mooie tijd, maar die is voorbij nu.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik ben nu al geruime tijd assistent-trainer bij Full Speed, waar ik voorheen ook wat jeugdelftallen heb gedaan. Net als BEC is dit echt een familieclub, en dat goed voelt. Momenteel werk ik nog samen met Frank Verhaar, maar volgend jaar gaan de wegen scheiden. Ik blijf als assistent-trainer aan bij de nieuwe trainer, Gino Ninaber. We hebben wel een hoop te bewerkstelligen, want we staan er niet best voor. Dat heeft niks te maken met onze instelling, maar met materiaal. Als je het materiaal niet hebt kun je Louis van Gaal ervoor zetten, maar ook dan red je het uiteindelijk niet. We zien het als een nieuwe uitdaging voor volgend jaar. We krijgen er ook wat nieuwe jongens bij, dus we gaan zien hoe het gaat lopen. Hiernaast draai ik als DJ Zig op bruiloften, feesten en partijen. Zondag draai ik ook weer in de Kuip, waar ik alle thuiswedstrijden doe. Verder probeer ik zoveel mogelijk leuke dingen te doen en ondanks tegenslagen in het leven vooral te genieten. Alle dingen die ik doe zijn voor mij uitlaatkleppen. Maar ik geef toe dat ik af en toe wel wat meer tijd voor mijn vrouw mag vrijmaken. Die zegt dat ik teveel hobby’s heb, en misschien is dat ook wel zo!