John de Letter is op dit moment nog assistent bij Den Hoorn, maar zal volgend seizoen hoofdtrainer zijn van SEP. (Foto: Rob Römer)
John de Letter is op dit moment nog assistent bij Den Hoorn, maar zal volgend seizoen hoofdtrainer zijn van SEP. (Foto: Rob Römer)

Hoe is het nu met John de Letter?

Algemeen Hoe is het nu met?

John de Letter (58) begon als klein jongetje met voetballen bij DHC. Na alle jeugdelftallen te hebben doorlopen kwam hij al op jonge leeftijd in het eerste elftal terecht. Helaas maakte een slopende blessure een einde aan zijn carrière, waarna hij een loopbaan begon als trainer. Hoe kijkt hij terug op deze tijd en hoe gaat het nu met hem?

Door Frank van der Steen

Waar ben je ooit begonnen met voetballen?
Toen ik een jaartje of 5 was ben ik begonnen bij DHC. Hier kreeg ik op zaterdagochtend training van Piet van Geest en Piet van Willigen. Uiteindelijk heb ik alle jeugdelftallen bij de club doorlopen en ben ik als 17-jarige door Guus Haak bij het eerste elftal gehaald. Ik speelde toen samen met onder anderen Sjef de Poorter, Hans Suiker, Leo Rontberg en Eric Wolf.

Na een paar jaar vertrok je naar Haarlem?
Ja klopt. Ik mocht eerst een keer meetrainen bij AZ, waar Han Berger de nieuwe trainer werd. Hij vond mij goed genoeg en wilde graag dat ik een contract kwam tekenen. Helaas overleed mijn moeder op de dag dat ik zou gaan tekenen en moest ik me afmelden. Daarna heb ik niks meer van AZ gehoord en ben ik via Joop Brand bij Haarlem terechtgekomen. Ik was toen 21 en Haarlem speelde in de Eredivisie. Uiteindelijk heb ik vooral in het tweede elftal gespeeld en ben ik na een jaar weer terug naar DHC gegaan.

Toen raakte je geblesseerd?
Ik heb toen eerst nog 3 jaar in het eerste van DHC gespeeld. Toen ik 25 was speelden we met het Nederlands amateurelftal op de Antillen en liep ik een zware enkelblessure op. Toch bleef ik in het begin eigenwijs doorgaan met voetballen, maar eigenlijk heb ik sinds dat moment nooit meer zonder pijn kunnen lopen. Later heb ik nog twee seizoenen bij DSVP gespeeld met mijn broer Marcel. De intentie was om samen in het tweede elftal te spelen, maar uiteindelijk heb ik met mijn zwakke enkel nog wel wat wedstrijdjes in het eerste gelopen!

En daarna ben je begonnen als trainer?
Ik had, voor ik bij de senioren begon, al een hoop ervaring opgedaan als jeugdtrainer bij RKAVV, DSVP en DHC. Op een gegeven moment wilde ik de stap maken naar de senioren en kon ik kiezen tussen assistent bij Excelsior Maassluis of hoofdtrainer bij Den Hoorn. Toen koos ik ervoor om hoofdtrainer bij Den Hoorn te worden. Daarna ben ik werkzaam geweest bij Wippolder, Concordia, DHL, VELO, SVC’08 en DHC. Ik heb het eigenlijk bij al deze verenigingen ontzettend naar mijn zin gehad.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik ben na mijn vertrek bij DHC sinds een tijdje werkzaam als assistent bij Den Hoorn. Hier ben ik eigenlijk gekomen voor mijn maatje Robin Knoester, waarmee ik nog samen heb gespeeld in het eerste van DHC. Volgend seizoen word ik de nieuwe hoofdtrainer van SEP, waar ik gekomen ben via mijn broer Marcel. Ik ben natuurlijk nog met mijn focus bij Den Hoorn, maar kijk soms ook echt wel een beetje vooruit. Op woensdag trainen we bijvoorbeeld niet met Den Hoorn en dan ga ik even kijken bij SEP. In eerste instantie hoop ik dat we volgend jaar gewoon leuk en aantrekkelijk voetbal kunnen gaan spelen met SEP, maar daarnaast wil ik ook een leuk voetballend groepje creëren dat het tegenstanders heel moeilijk kan maken. Ik ga er volgend seizoen in ieder geval alles aan doen om mijn periode bij SEP te laten slagen!