Joop Kuipers op de golfbaan.
Joop Kuipers op de golfbaan.

Hoe is het nu met Joop Kuipers?

Algemeen Hoe is het nu met?

Joop Kuipers (67) begon met volleybal bij AV40. Later ging hij naar Roswell, het latere Starlift, in Voorburg. Hij is met zijn team meerdere malen landskampioen geworden en won met Starlift Voorburg de Europacup. Ook heeft hij een tijdje in het Nederlands team gespeeld. Tegenwoordig is hij een golfliefhebber en lid van ‘zij die zweven’…

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op je sportcarrière?
Ik zat op de Paulus mavo in Delft en mijn gymleraar, Pim Baldé, volleybalde bij AV40. Zodoende ben ik ook bij AV40 gaan volleyballen. Dat was onder meer met Pim Baldé, Rob van Haasteren en Kees v.d. Kruk, de broer van Piet v.d. Kruk. Na 3 jaar ben ik naar Roswell overgestapt in Voorburg. Daar was Kees van Zweden de trainer, een bekend volleybaltrainer.

Roswell werd Starlift Voorburg naar de naam van het liftenbedrijf dat ons sponsorde. Tegen het einde van die tijd begon het Bankrasmodel binnen het Nederlandse volleybal grip te krijgen, waarin vaak studerende spelers wel 3-4 keer per dag konden trainen. Bij Starlift trainden we echter met het model van de werkende speler die slechts 3 tot hooguit 4 keer per week kon trainen. Samen met enkele andere spelers werkten bij het bedrijf Starlift.

Ik heb ook nog in het Nederlands team gespeeld, niet zo heel lang. Op 30-jarige leeftijd ben ik gestopt met volleybal en toen is ook het hele Starlift volleybal een beetje ingestort. Het model van werken en volleyballen was niet meer houdbaar denk ik. Starlift ging op in Tonegido Voorburg wat vandaag de dag Volevo is. Bij Starlift ben ik nog wel lang blijven werken. Het bedrijf is in 1988 overgenomen door KONE, waar ik tot 2006 heb gewerkt. Vanaf die tijd ben ik adviseur op het gebied van liften geworden.

Wat zijn de mooiste momenten geweest?
Onder andere het driemaal landskampioen worden met Starlift. We hebben tweemaal de beker gewonnen en eenmaal de bekerfinale verloren. Verder was een hoogtepunt het winnen van de Europacup. Wij waren de eerste club in Nederland die dat deed. Sinds die tijd heeft volgens mij nog maar één andere Nederlandse club dat bereikt.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik ben sinds kort met pensioen, maar ik werk nog wel drie dagen per week als adviseur bij een kleine liftenfirma in het zuiden van het land: Lipro Liften. Ik heb bijna altijd in Delft gewoond, maar ik woon nu sinds een paar jaar in Almere. Mijn tweede vrouw komt daar vandaan, en het was voor ons makkelijker om samen hier te wonen. We wonen in de Muziekwijk. Het is heel mooi en ruim, maar Almere heeft geen hart. Delft heeft natuurlijk wel een hart: de oude binnenstad.
Gelukkig kom ik nog regelmatig naar Delft voor de gezelligheid. Ook ben ik nog een beetje met volleybal bezig. Er is een landelijke club van ex-Internationals volleyballers (zaal-, Beach- en zitvolleybal), de Volaren (zij die zweven) waar ik lid van ben en ook Penningmeester. We komen 1-2 keer per jaar samen voor de gezelligheid. Ik heb ook nog heel lang getennist bij DTB. Door een Achillesblessure ging het tennis eigenlijk niet meer zo goed. Zodoende golf ik nu. Ik golfde al bij Delfland Golf vanaf het moment dat het werd opgezet. Nu golf ik in Amsterdam bij De Hoge Dijk, in de winter meestal 1 keer per week maar zodra het kan 2 tot 3 keer.