Tom Clavan met een gesigneerde bal van Manchester United.
Tom Clavan met een gesigneerde bal van Manchester United. Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Tom Clavan?

sport Hoe is het nu met?

Tom Clavan (76) is de zoon van Thomas, oud voetballer van ADO. Vooral door zijn tijd als fysiotherapeut bij DHC is hij bekend geworden binnen de Delftse voetbalwereld. Zijn favoriete plek in Delft is aan de kaarttafel bij Peter Biemans. 

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op je sportcarrière?
Ik werd op 5 februari 1947 geboren in Den Haag en groeide op aan de Zusterstraat en Fisherstraat in de Transvaalwijk. Mijn vader was een bekend voetballer en ADO’er pur sang. Hij speelde op 18-jarige leeftijd in het eerste van ADO en werd in 1943 landskampioen. Als jongen ging ik altijd mee naar de wedstrijden van ADO. Na het avondeten speelden mijn vader en ik altijd een potje voetbal in de gang.

Ik begon met voetballen bij ADO toen ik 10 was. Na schooltijd werd er altijd gevoetbald met de jongens uit de buurt. Dat deden we dan op het Kaapseplein met o.a. Harry Vos, Dick Advocaat en Henk Noordam. Bij ADO doorliep ik de welpen, pupillen, C-B- en A jeugd. Na de A ben ik bij ADO weggegaan en twee jaar bij de Jagers gaan voetballen. Na de MULO heb ik de HBS gedaan.

Mijn vader was in die tijd trainer van VDS en men vroeg mij om daar te komen spelen. Ik had een aardige techniek en was zowel links- als rechtsbenig. Ik vond het voetballen leuk, maar ook niet meer dan dat. Het was vaak lang leven de lol. De laatste jaren bij VDS was ik aanvoerder van het eerste en ook jeugdvoorzitter. Ik ben op mijn 27e gestopt, omdat ik het te gevaarlijk vond om geblesseerd te raken in verband met de praktijk voor fysiotherapie.

Wat zijn de mooiste momenten geweest?
Een van de mooiste herinneringen is toch wel de reis met de ADO jeugd naar Japan in 1989. Ik was in die tijd fysiotherapeut bij ADO en ging dus ook vaak mee naar toernooien in het buitenland, zoals Hongarije, Italië en Duitsland. In 1978 ging ik met de profs mee naar Marseille voor een Intertoto Cub wedstrijd. Voor deze ADO tijd was ik 8 jaar fysiotherapeut bij HMSH.

In 1992 stopte ik bij ADO en werd door Toon Brakus gevraagd om bij SV Voorburg te komen. Dat was heel leuk. Na de training op donderdag was het een dolle boel en werd er gekaart en liepen we zingend rond het biljart. Er waren nogal wat bekende spelers: o.a. Leo Rontberg, Bas Stevens, Dick Sloos, Leo de Boer en later Rob Ouwehand. Na dit jaar viel het elftal uit elkaar en ben ik daarna nog 23 jaar fysiotherapeut bij DHC geweest.

Wat doe je tegenwoordig?
Toen ik in 1978 trouwde zijn we in Maassluis gaan wonen, maar sinds 2003 wonen we aan de Machteld van Meterenlaan in Delft. Elk half jaar hebben we nog een reünie van HSMH, en elke donderdagavond wordt er geklaverjast bij Peter Biemans samen met de oud DHC’ers Leen Devrijn en Peter van der Helm. Zodoende is mijn favoriete plekje in Delft de kaarttafel van Peet Biemans.

Wat ik tegenwoordig ook doe is biografieën schrijven van oud-ADO’ers voor de pensionADO leden. Momenteel ben ik bezig met een artikel over Barend van Hijkoop: een ongekend talent in het voetbal. Ik ben ook tien jaar lang voorzitter van de pensionADO’s geweest en heb eens per jaar activiteiten voor oud-ADO’ers georganiseerd, w.o. een golftoernooi. Ik golf zelf trouwens zelf nog steeds in Ockenburgh.