Aad van der Knaap bij het schip 'Nooit volmaakt' in Schipluiden.
Aad van der Knaap bij het schip 'Nooit volmaakt' in Schipluiden.

Hoe is het nu met Aad van der Knaap?

sport Hoe is het nu met?

Aad van der Knaap (85) heeft gevoetbald bij DHL. In het voetbal was hij geen uitblinker, maar wel heeft hij zich op andere manieren voor het voetbal ingezet. Zo is hij jeugdleider geweest bij DHL en DHC, en heeft hij in diverse commissies van de Haagse Voetbalbond gezeten. Tegenwoordig is hij voetbalfotograaf.

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op je sportcarrière?
Ik begon 71 jaar geleden met voetballen bij DHL. Je mocht toen nog niet voetballen onder de twaalf jaar oud. Ik zat toen in Den Haag op de ambachtsschool en ging elke dag met de trein naar Den Haag. Je zat telkens met dezelfde mensen in de trein, en op een gegeven moment kwam ik in gesprek met een jongen die in Den Haag op de grafische school zat en bij DHL speelde. Zodoende ben ik ook bij DHL gaan voetballen. Hier in Schipluiden en ook in Den Hoorn kon je toen nog niet voetballen.

Bij DHL begon ik in de jeugd in de C1 en het jaar daarop ging ik naar de A1. Op een gegeven moment werd ik gevraagd om zelf ook iets voor de vereniging te gaan doen. Ik ben toen in de jeugdcommissie van DHL terechtgekomen. Ik speelde voetbal in de jeugd en zat in de commissie wat een leuke combinatie was. De rest van mijn jeugd heb ik bij DHL gevoetbald, waarna ik in dienst ging. Er was toen dienstplicht en ik heb 21 maanden in militaire dienst gezeten.

In het voetbal was ik eigenlijk geen uitblinker, en heb na een paar jaar bij de senioren mijn schoenen aan de wilgen gehangen. Ik ben wel jeugdleider geworden bij DHL. Later kreeg ik bij DHL wat problemen en ben ik overgestapt naar DHC. Op een gegeven moment kreeg de KNVB mij op het oog en vroegen ze mij voor de jeugdcommissie van de Haagse Voetbalbond (HVB). In eerste instantie zij ik nee, maar drie maanden later haalde ze me alsnog over. Ik heb ook nog een tijd in de tuchtcommissie van de HVB gezeten.

Wat zijn de mooiste momenten geweest?
Ik denk aan het internationale jeugdtoernooi bij DHC in 1980. DHC bestond toen 70 jaar en ter ere van dat jubileum werd er een internationaal toernooi georganiseerd. Op dat toernooi speelde Charlton Athletic, Nancy, Valenciennes, Beerschot, Sparta, Feyenoord, PSV en uiteraard DHC. Jan Reurings speelde ook op dat toernooi, de eindstand van het tournooi weet ik niet meer. Verder zijn we in 1993 met het Haagse jeugdteam kampioen van Nederland geworden. In 1994 ontving ik ter ere van 100 jaar HVB een oorkonde voor mijn verdienste bij de KNVB.

Wat doe je tegenwoordig?
Tegenwoordig ben ik niet meer actief voor voetbalclubs. Ik ben er te oud voor en bovendien zou ik het te veel gedoe vinden. Ik ben nog wel gevraagd bij een paar clubs, maar dat heb ik afgewezen. Daar zou ontzettend veel tijd in gaan zitten.

Ik ben tegenwoordig, ja je gelooft het niet op mijn leeftijd, freelancefotograaf bij het AD. Ik fotografeer alleen voetbal en deze week staan er ook weer foto’s van mij in de krant. Ik woon nog steeds in Schipluiden en heb hier ook altijd gewoond. Eerder woonde ik aan de Keenenburgweg waar nu ‘de Dorpshoeve’ staat. Daar stond ooit een boerderij waar ik geboren en getogen ben. Eigenlijk ben ik dus een boerenzoon, maar met het boerenleven heb ik nooit wat gehad.