René Zwaard in zijn tuin
René Zwaard in zijn tuin Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met René Zwaard?

Algemeen

René Zwaard (67) is enthousiast voetballer en heeft veertien jaar in de hoofdmacht van DHL gespeeld. Hij was een sprintgrage rechtsbuiten en is vaak kampioen geworden bij de jeugd. Verder is René bekend van de Delftse IJzerhandel Zwaard, waar hij lang de eigenaar van was. 

Door Guy van Rijn

Hoe ziet jouw sportcarrière eruit?
Vroeger hadden we geen mobieltjes, geen computers, geen bioscoop en bovenal niet zo veel geld. Dan ging je na school gewoon op straat voetballen. Ons gezin woonde toen op de Lange Geer waar ik ook geboren ben. Ik heb twee broers en een zus maar dat waren geen voetballers. Voordat ik bij een club ging voetballen ging ik eerst op atletiek bij AV40. Ik was behoorlijk snel en daarom was atletiek mijn eerste keuze.

Toch miste ik het spelletje met de bal in de atletiek. Daarom ben ik gestopt en rond mijn elfde bij DHL gaan voetballen. We trainden twee keer in de week, speelde op zaterdag een wedstrijd en keken op zondag naar het eerste elftal. DHL was indertijd een grote vereniging in Delft met wel achttien seniorenelftallen en zes teams per leeftijdsklasse in de jeugd. Daarnaast was voetbal ook nog veel breder populair onder de mensen dan het nu is.

Op mijn achttiende ging ik over naar de senioren en kwam ik in het eerste van DHL dat 1e klasse speelde. Ik heb veel van het voetbal genoten en ben tot mijn tweeëndertigste door blijven voetballen. Het was best zwaar, omdat ik naast het voetbal ook heel veel werkte in de ijzerhandel van mijn vader. Ik zat in een talentvol jeugdelftal met onder andere Hans Galje en Cees Adegeest. Hans is later bij Ajax gaan keepen, Cees is nog met DHC in het Nederlands amateurvoetbal kampioen geworden.

Wat zijn de hoogtepunten uit jouw sportcarrière?
Later, na onze degradatie, speelden we in de tweede klas een derby tegen DHC met vierduizend toeschouwers in het stadion. DHC won die wedstrijd en stroomde uiteindelijk door naar de hoofdklasse. Guus Haak was in die tijd trainer bij DHC. Weer later, toen ik afscheid nam van het voetbal, werd er een afscheidswedstrijd voor mij georganiseerd tegen datzelfde team van DHC.

Tijdens het WK van ‘74 ben ik met negen andere DHL’ers naar Duitsland gegaan. Onder leiding van Theo Hoes reisden we van stad naar stad en keken we de wedstrijden van het Nederlands elftal. Met zijn allen in één tent slapen was een grote chaos, maar onvergetelijk.

Wat doe je nu?
IJzerhandel Zwaard is mijn bedrijf geweest. Dat heb ik vijf jaar geleden verkocht waarna ik er nog twee jaar in heb doorgewerkt. Ik heb het bedrijf van mijn vader overgenomen die het na de oorlog kon kopen, maar dat is een heel verhaal op zich. Tegenwoordig houd ik mij nog bezig met het onderhoud van onroerend goed. Daarnaast zit ik in het bestuur van Bedrijvenkring Schieoevers en het Ondernemersfonds. Daar beleef ik een beetje het teamgevoel met de rest van het bestuur wat ik vroeger bij het voetbal ook had.

Ik heb drie dochters die alle drie actief zijn in de atletieksport, net als ik ooit. Zij wonen alle drie in de buurt en daar help ik af en toe eens wat met klussen. Zij hebben gelukkig handige partners, dus sta ik er niet alleen voor. Nu mijn bedrijf verkocht is heb ik eindelijk tijd om met mijn vrouw Marjan wat vaker op vakantie te gaan.