Barry de Vreede voor zijn schoenencollectie.
Barry de Vreede voor zijn schoenencollectie. Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Barry de Vreede?

sport Hoe is het nu met?

Barry de Vreede begon met voetballen bij SV Den Hoorn en eindigde daar ook weer zijn carrière. Hij had een goed linkerbeen en speelde 6 jaar in de 1e divisie bij ADO. Na eerst een aantal jaar een sportwinkel te hebben gehad in Den Hoorn heeft hij nu zijn eigen voetbalwinkel in Delft.

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op je sportcarrière?
Toen ik 6 of 7 was begon ik bij SV Den Hoorn. Na een tijd lang bij Den Hoorn te hebben gespeeld ben ik naar SVV gegaan. In die tijd was SVV nog een profclub met Dick Advocaat als trainer van de selectie. Ik speelde vier seizoenen in de jeugd van ongeveer ’88 tot ‘92. Op een gegeven moment hield SVV als profclub op te bestaan en ging fuseren met Dordrecht. Toen moest ik ergens anders heen, want ik wilde op hoog niveau blijven spelen.

ADO Den Haag was op de hoogte van wat er bij SVV gebeurde en scoutte mij. Zodoende ben ik op mijn 18e in de jeugd van ADO terechtgekomen. Na een jaar ben ik naar de selectie van ADO gegaan, waar Bram Rontberg (sr.) nog een rol speelde bij het tot stand komen van mijn contract. Hem kende ik via mijn ouders. In de selectie van ADO heb ik 6 jaar gespeeld, wat 1e divisie voetbal was.

Ik was altijd verdediger en stond meestal links en centraal, want ik ben linksbenig. Ik kon goed koppen en had een goed linkerbeen kan je wel zeggen. Helaas was ik niet heel snel en had ik ook iets te vaak last van blessures. Mijn Achillespees was eigenlijk de Achilleshiel van mijn voetbalcarrière. Mede daardoor moest ik weg bij Ajax, waarna ik nog van ’99 tot ’02 bij Telstar heb gespeeld. Daarna speelde ik nog 2 jaar bij Maassluis en vervolgens nog van ’04 tot ’05 bij Wilhelmus hier in Voorburg. Van ’05 tot ’07 speelde ik weer bij SV Den Hoorn, de club waar ik ooit begon.

Wat waren de hoogtepunten en dieptepunten?
De dieptepunten waren de blessures die me regelmatig parten speelde. Daardoor moest ik lager spelen of zelfs stoppen. Toch was mijn hele betaalde voetbalcarrière echt supergaaf. Ik heb van mijn hobby mijn beroep kunnen maken tot mijn 32e. KNVB bekerwedstrijden waren heel gaaf om te spelen. Een heel speciale wedstrijd was een voorbereidingswedstrijd tegen FC Barcelona, wat nu mijn favoriete club is.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik heb nu mijn eigen winkel hier in Delft: Puur Voetbal. In 2006 begon ik mijn eigen sportzaak in Den Hoorn; De Vreede Sport. Daar verkocht ik artikelen voor divers sporten, maar dat was een beetje lastig. In 2012 begon ik daarom Puur Voetbal met enkel voetbalbenodigdheden. In 2015 heb ik mijn winkel in Den Hoorn gesloten. Ik lever ook direct aan clubs, en dan ook echt alle uitrusting die zij nodig hebben.

Tegenwoordig voetbal ik eigenlijk niet meer, maar ik ben nog steeds trainer bij Westlandia. Mijn kinderen zijn nog wel actief bij SV Den Hoorn. Ik woon nog altijd in Den Hoorn en doe aan padel, hardlopen en een beetje fitness. Helaas heb ik drie maanden terug mijn meniscus gescheurd toen ik uit hurkstand omhoog kwam. Daar ben ik nog van aan het herstellen, maar ik ben voorzichtig weer een beetje aan het sporten. Door mijn winkel staat mijn leven 24/7 in het teken van voetbal. Zondag is mijn rustdag, maar dan staat de tv aan met voetbal. Ik zeg altijd: “voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven.”