Hans met een van zijn vele golfbeeldjes.
Hans met een van zijn vele golfbeeldjes. Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Hans van Zuidam?

sport Hoe is het nu met?

Hans (69) deed in zijn jeugd aan rolhockey en ijshockey. Hij kwam voor het eerst in contact met DHC toen hij die club vanuit zijn bedrijf begon te sponsoren. Later werd hij elftalleider bij DHC. Hans is al 35 jaar lid van de club. 

Door Guy van Rijn 

Welke sporten heb je beoefend?
Ik begon vroeger met rolhockey en ijshockey. Rolhockey, op rolschaatsen, deed ik ’s zomers. In de winter was het dan ijshockey voor mij. Ik was altijd keeper, niet ontzettend goed, maar gewoon normaal getalenteerd zou ik zeggen. Ik speelde destijds bij Hijs Hokij in Den Haag. Dat bestaat nog steeds, maar dan wel op een andere locatie. Ik heb ook nog een tijdje gezeild trouwens, en ik had mijn eigen zeilbootje. Ik kwam bij Hijs terecht via een neef van mijn moeders kant.

Mijn vader was ondernemer en had een fotozaak (DEKO) en een benzinestation in Delft. Toen hij overleed nam ik die van hem over. Op een bepaald moment ben ik sponsor geworden van DHC. Dat heb ik een paar jaar gedaan. Toen ik ophield als sponsor ben ik elftalleider geworden bij DHC. Ik heb daar een leuke en gezellige tijd gehad, ik kan niet anders zeggen. 

Vanaf ’88 ben ik lid van DHC, en dat ben ik nu nog steeds. Ik was een jaar of vijf elftalleider van het eerste elftal, en mijn vrouw heeft nog een tijdje voor het tweede elftal wedstrijden gereden. Het was vooral een heel gezellige tijd. Iedere week ging ik met een vast groepje klaverjassen bij de club . 

Wat zijn de mooiste momenten geweest?
Met het eerste team zijn we toentertijd nog gepromoveerd van de eerste klasse naar de hoofdklasse. Dat was uiteraard een hoogtepunt voor mij als elftalleider, maar ik vond vooral een goede sfeer bewaren belangrijk. In die tijd was Jan van den Akker en later John de Letter trainer bij DHC. Jan is helaas dit jaar overleden.

Verder lagen de hoogtepunten bij DHC voor mij vooral buiten het voetbal, en dan vooral in de teamuitjes. Zo gingen we iedere carnavalszondag naar Rozendaal met het hele team. We zijn ook nog eens een weekendje naar Londen geweest. 

Verder nodigden we het team regelmatig uit om bij ons thuis te komen eten of om samen een wedstrijd te kijken. Dat waren dan wedstrijden zoals Ajax-Feijenoord. Mijn vrouw kookte op zo’n avond een Indische rijsttafel waar het gehele team van smulde. De eerste keer kwam geloof ik door René Lander die destijds bij DHC speelde. 

Wat doe je tegenwoordig?
Genieten van m’n pensioen eigenlijk. Toch werk ik nog een beetje. Ik breng ouderen naar de dagopvang; ’s morgens breng ik ze heen en ’s middags haal ik ze weer op. Anders zit ik toch maar thuis op de bank. Ik woon samen met mijn vrouw vlak bij de Delftse Hout. Verder ben ik nog regelmatig op de golfbaan te vinden. Ik golf bij Golfbaan Delfland en ben er dan vaak met Peter van der Helm en Jan, beiden oud-DHC’ers.

We hebben twee kinderen en vijf kleinkinderen. Onze kinderen hebben bij DHC gevoetbald, maar onze kleinkinderen zijn meer van het hockeyen, paardrijden, schaatsen en hardlopen. Momenteel hebben we een hond. Die hebben we overgenomen sinds mijn zus en zwager niet meer voor hem konden zorgen. Het is een schat van een beestje.