Arvid Smit in Blue Birds tenue
Arvid Smit in Blue Birds tenue

Hoe is het nu met Arvid Smit?

sport Hoe is het nu met?

Arvid Smit (49) begon op zijn 12e met honkballen bij HSC Tilburg. Toen hij in Delft kwam studeren sloot hij zich aan bij de Blue Birds. Tegenwoordig softbalt hij en is hij trainer/coach bij dames jeugdteams. Uit het coachen haalt hij naar eigen zeggen het meeste voldoening.

Door Guy van Rijn

Hoe zag jouw sportcarrière eruit?
Ik begon al met honkballen bij HSC Tilburg toen ik een jaar of 12 was. Dat ben ik blijven doen tot ik op mijn 19e in Delft ging studeren. Op een gegeven moment stond de Blue Birds met een kraampje op de markt, misschien tijdens OWee of zoiets, en daar gaan spelen leek me wel wat. Op mijn 20e ben ik lid geworden van de Blue Birds en dat ben ik nog steeds.

Ik kan me nog herinneren dat ik als vreemde binnenkwam en niemand kende. Gelukkig werd ik met open armen ontvangen. De Blue Birds is echt een familievereniging; er is nooit gedoe en iedereen kan het met elkaar vinden. Ik begon in het 4e honkbalteam, wat later het 3e team werd. Enkele jaren later heb ik ook nog even in het 2e team gespeeld, misschien zo’n 20 jaar geleden nu, met Cees Weber als coach. Uiteindelijk ben ik toch weer in het 4e gaan spelen.

Een jaar of 6 geleden werd ik vanuit het softbal gevraagd of ik eens met hen wilde meespelen. Ik werd toen wat ouder en vond prestaties leveren minder belangrijk worden. Zodoende koos ik voor het plezier en ben in het 1e softbalteam gaan spelen. Ook het feit dat honkbal altijd in het weekend speelt en het softbal altijd op vrijdag speelde een rol bij mijn keuze. Nu kan ik mijn weekend vrijhouden voor vrienden en andere activiteiten. Ik heb er nooit spijt van gehad. Ik vind softballen nu eigenlijk leuker dan honkballen en kan in het 1e team toch mijn sportieve ‘ei’ kwijt.

Wat zijn de mooiste momenten geweest?
Ik vind kampioenschappen en homeruns natuurlijk wel leuk, maar dat zie ik niet zozeer als hoogtepunten. Ik zie de hoogtepunten toch meer in het trainen/coachen waar ik 6-7 jaar geleden mee begon. Ik begon in het Beeball waar mijn dochten toen ook speelde. Toen zij doorschoof naar de pupillen ben ik die gaan coachen samen met Tom van Drunick. Volgend jaar doen we er nog een schepje bovenop en gaan we ook de junioren (dames tot 21) coachen. Het coachen vind ik toch wel het allermooist.

Het is ontzettend mooi om de meiden van 9 tot 12 jaar te zien ontwikkelen tot ze motorisch echt wat beginnen te kunnen. Verder is het mooi om ze door de sport meer zelfvertrouwen te geven en mondiger te maken. 

Het allermooist is wel de kampen die we elk jaar organiseren; daar kijken de meiden al vanaf het begin van het jaar naar uit. We gaan naar een bos en organiseren allerlei spellen en activiteiten zoals laser gamen. Dat is echt teambuilding.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik coach, ik speel softbal en ik heb mijn eigen bedrijf in de online communicatie: Zimpa. We ontwikkelen online content- en kennisplatformen. We werken veel voor overheidsorganisaties.

Ik woon samen met mijn vrouw en dochter in Nootdorp. Mijn vrouw heb ik bij de Blue Birds ontmoet en zij speelt er ook nog steeds. Het is een hele gezellige vereniging.