Pleun bij zijn kerstboom
Pleun bij zijn kerstboom Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Pleun van den Akker?

sport Hoe is het nu met?

Pleun van den Akker (77) begon op zijn 7e met voetballen bij CSVD (Vitesse). Hij speelde 21 jaar in het eerste, speelde 1 jaar betaald voetbal bij DHC ’66 en heeft in het Nederlands amateurelftal gespeeld. Hoewel Delftenaar van geboorte, woont hij nu 50 jaar in Nootdorp.

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op je sportcarrière?
Ik begon met voetballen bij CSVD aan de Laan van Vollering, een voormalig sportterrein in Delft. Rond mijn 12e speelde ik bij de A’tjes en ik kon aardig uit de voeten. De club verhuisde naar de Brasserskade en toen ik een jaar of 15-16 was mocht ik invallen als rechtsbuiten bij het eerste team. Na de wedstrijd zij mijn trainer Lies van Geest tegen mij “Pleun, zaterdag sta je in het eerste.” Vanaf toen begon mijn voetbalcarrière. Dat heb ik vervolgens 21 jaar volgehouden.

Ik heb ook nog een jaar betaald voetbal gespeeld bij DHC ’66. Na een jaar kwam Xerxes erbij met veel contractspelers en kreeg ik geen contract. Ik had gezegd dat, wanneer ik geen contract zou krijgen, ik terug zou gaan naar CSVD. Ik heb daad bij woord gevoegd en ben terug naar CSVD gegaan. Daar heb ik nooit spijt van gehad.

Verder heb ik nog in het Nederlands amateurelftal gespeeld, in ’72 of ’73 denk ik. Hoe ik daar terecht ben gekomen? Via scouts. Die lopen natuurlijk bij elke club te zoeken naar goede spelers. Ze hadden mij in de gaten en op een gegeven moment werd ik opgeroepen voor een oefenwedstrijd met andere jongens die gescout waren. Dat ging aardig en zo kwam ik bij het Nederlands amateurelftal. Ik trainde wel gewoon bij CSVD. Tot slot heb ik ook nog een tijdje bij DHC gespeeld, want zij speelde op zondag en dat wilde ik liever.

Wat zijn je mooiste momenten geweest?
Mijn 500e competitiewedstrijd die ik speelde was wel bijzonder. Daar heb ik nog een aandenken van aan de muur hangen. Het bestuur had toen een cadeau voor me geregeld en ik heb het cadeau aan een stichting voor gehandicapten gedoneerd. Ook de enkele interlands met het Nederlands amateurelftal waren uiteraard bijzonder. Zo speelden we bijvoorbeeld tegen het Duitse Saarland. Ook schaatste ik graag. Zodra het kon nam het team van Vitesse een dag vrij en gingen we een tocht schaatsen in de Alblasserwaard of bij Kinderdijk bijvoorbeeld.

Wat doe je tegenwoordig?
Vanochtend om half tien was ik weer bij een oud dametje in de buurt. Ik hield vroeger haar tuin bij, maar nu kom ik elke donderdag een kopje koffie drinken bij haar. Verder verzorg ik eens in de maand samen met een vrouw uit de buurt, Jorien Verschaik, een buurtbijeenkomst met koffie. Daar komen dan 30-40 man op af uit de buurt. Andere weekenden van de maand organiseren andere teams het. We begonnen verleden jaar en het gaat lekker. Verder ben ik vrijwilliger bij de Nootdorpse IJsclub. Eens per maand hebben we de Dobbeloop en eens per half jaar een halve Marathon.

Ik ben oorspronkelijk Delftenaar, maar ik woon nu 50 jaar in Vrouwtjeslant in Nootdorp. Helaas is 10 jaar geleden mijn vrouw overleden. 3 januari aanstaande is het precies 10 jaar terug dat ze overleed. Ik heb twee zonen, Jeroen en Tom. De een is ZZP’er en de ander heeft een sportstudio in Keijzershof in Pijnacker. Mijn zonen hebben beiden bij SV Nootdorp gespeeld. Daar en bij RKDEO ga ik nog regelmatig naar wedstrijden kijken.

Pleun (rechtsvoor) met in het midden Bram Rontberg.