Hans Suiker op z'n balkon aan de Industriestraat.
Hans Suiker op z'n balkon aan de Industriestraat. Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Hans Suiker?

sport Hoe is het nu met?

Hans Suiker (68) was als gepassioneerd keeper jarenlang de doelman bij DHC. Hij keepte ook bij ADO en heeft met het Nederlandse amateurelftal de hele wereld over gevlogen. Sinds jaar en dag, en ook nu nog, richt hij zich op het geven van keeperstrainingen. 

Door Guy van Rijn

Hoe kijk je terug op je sportcarrière?
Ik ben geboren in de Westerpolder en voetbalde al vanaf een jaar of vier met vrienden in de Raamstraat. Ik deed ook graag met de grotere jongens mee, want ik kon wel aardig een balletje trappen. Een jongen uit Delft, Chris Jansen, die voetbalde toen al bij DHC en heeft me toen een keer meegenomen. Zodoende begon ik daar. Mijn vader was ook al een DHC supporter, mede omdat DHC in die tijd niet ver van ons vandaan zat aan de Laan van Vollering.

Onze trainer was Rinus van der Brugge. Ik was eerst een veldspeler maar na twee wedstrijden zei Rinus al tegen me dat ik moest gaan keepen. Hij zag het kennelijk in me. Daar ben ik drie jaar gebleven met jongens als Hans de Ruijter, Pierre van Zinnen en Wim van Zinnen. We speelden de woensdagcompetitie en we hadden duidelijk een voorsprong op de andere clubs. Als het regende werd het niet afgelast maar organiseerde ze een Bingo of zoiets. Zo leerde je ook heel wat spelers van andere verenigingen kennen.

Tot mijn 15e speelde ik bij DHC, alhoewel ik daarvoor al bij het Haagse elftal keepte. Vervolgens ging ik naar ADO, wat vooral in het begin doorbijten was. Toen ik liet zien dat ik wat kon, dooide het ijs en heb ik daar uiteindelijk 4 jaar met veel plezier gekeept. Op mijn 19e werd ik verkocht aan FC Amsterdam. Ik had het goed naar mijn zin daar en speelde 12-13 wedstrijden in de eredivisie. Na 2 jaar was ik heen en weer rijden naar Amsterdam zat en kwam ik terug naar DHC. Ik heb trouwens ook nog 7 jaar in het Nederlands amateurelftal gekeept.

Wat zijn de mooiste momenten geweest?
De buitenlandse wedstrijden met het Nederlands amateurelftal waren fantastisch. We vlogen de hele wereld over naar landen als China, Australië, Curaçao, Bonaire en ook binnen Europa. “Ik ben geen miljonair geworden van het voetballen, maar wel een miljonair aan ervaringen.” Vroeger was DHC wel de topclub van Delft en ook een echte familieclub. We werden in mijn tijd twee keer kampioen, waardoor we van de tweede klasse naar de eerste divisie gingen.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik woon aan de Industriestraat in Delft en geef nog steeds keeperstrainingen bij drie clubs: Schipluiden, Wippolder en Blauw-Zwart in Wassenaar. Bij Schipluiden ben ik eigenlijk pas sinds dit seizoen bezig. Ik ben nu al 8 jaar gepensioneerd, maar voor die tijd had ik mijn eigen keeperschool: Keepersschool Hans Suiker. Die school is overgenomen door Gianni Kamperveen.

Momenteel train ik alleen nog senioren. Ik vind het heel leuk om te doen en kan zodoende geen nee zeggen als ik weer word gevraagd. Tegenwoordig mis ik wel een beetje het genieten van het voetbal zelf; het is allemaal zoveel op prestatie en het eigenbelang gericht. Ik denk dat het heel belangrijk is om ook plezier te houden in de sport die je beoefent. Zo kweek je ook zelfvertrouwen bij de spelers. Zelf doe ik al geruime tijd aan hardlopen. Ik heb veel met Chris Kronshorst hardgelopen. Ook vele marathons zoals die van New York.