Marc van Geest is al sinds jonge leeftijd actief in de Delftse hockeywereld.
Marc van Geest is al sinds jonge leeftijd actief in de Delftse hockeywereld.

Hoe is het nu met Marc van Geest?

sport Hoe is het nu met?

Marc van Geest (40) begon op jonge leeftijd met hockeyen bij het Delftse Ring Pass. Toen hij naar de senioren ging begon hij met training geven, iets waar hij eigenlijk nooit meer mee gestopt is. Hoe kijkt hij terug op zijn carrière in de hockeywereld en wat doet hij tegenwoordig? 

Door Frank van der Steen

Hoe ben je ooit begonnen met hockeyen?
Mijn vader hockeyde bij Ring Pass en ik ging op jonge leeftijd al met hem mee naar de club. Toen ik oud genoeg was om zelf te gaan hockeyen ben ik gelijk lid geworden! Er waren in die tijd niet veel teams, waardoor je al snel in het eerste terecht kwam.

Je hebt uiteindelijk zelfs het eerste gehaald?
Toen ik uit de jeugd kwam ben ik eerst naar het tweede gegaan. Vervolgens heb ik ook nog in het derde en het vierde gespeeld, waarna ik uiteindelijk weer in het tweede ben beland. Op een gegeven moment kreeg ik de kans om mee te trainen met het eerste, maar echt spelen deed ik zowat nooit.  

Toen ben je naar Rotterdam gegaan?
Ik heb toen inderdaad een jaartje in het tweede van Hockeyclub Rotterdam gespeeld. Dit heb ik vooral gedaan om een keer te zien hoe het er bij een andere club allemaal aan toe gaat. Ik was toen al bezig met het coachen en hoopte dat ik hier al het een en ander kon leren. Na dit jaar ben ik weer terug naar Ring Pass gegaan en ben ik wederom in het eerste terechtgekomen. Gelukkig heb ik toen wel redelijk wat wedstrijden gespeeld. Na dat seizoen kwam er een nieuwe trainer voor het eerste en ben ik weer in het tweede gaan hockeyen. Na een tijdje besloot ik om met een groepje naar een vriendenteam gegaan.

Wanneer ben je begonnen met training geven?
Ik begon samen met een vriend met training geven aan de jeugd toen ik zelf naar de senioren ging. Vanaf het begin hebben we het serieus aangepakt en uiteindelijk heb ik zelfs een aantal diploma’s gehaald bij de Nederlandse Hockey Bond. Na een paar jaar ben ik de meiden van de C1 van Ring Pass gaan coachen. Dit ging best wel goed en uiteindelijk ben ik met die ploeg meerdere keren kampioen van Nederland geworden. Veel van deze meiden spelen nu in het eerste of ergens anders op hoog niveau.

Toen ben je een jaar naar HDM gegaan?
Ja ik ben daar als trainer van meiden C1 aan de slag gegaan. We speelden in dezelfde competitie als Ring Pass dus het niveau was hier in principe hetzelfde. Ik merkte hier vooral een verschil in de manier waarop trainers met elkaar samenwerken, er werd bij HDM wat meer aan het individu gedacht. Bij Ring Pass merkte ik wat meer dat het echt een hecht team was. De planning was om een aantal jaar bij HDM te blijven, maar na een jaar ben ik gestopt in verband met de geboorte van mijn zoon.

Wat doe je tegenwoordig?
Ik hockey zelf nog bij de veteranen van Ring Pass. Daarnaast ben ik na mijn vertrek bij HDM vrijwel direct betrokken geraakt bij het zaalhockey van de dames van Ring Pass. In het begin vooral in een assisterende rol, maar de laatste jaren ben ik in de zaal de hoofdcoach van Dames 1 geworden. Dit doe ik nu nog steeds, want ik vind het hartstikke leuk om deze paar maanden in het jaar de dames te coachen in de zaal. Helaas zijn we dit zaalseizoen gedegradeerd uit de Hoofdklasse, maar we gaan er volgend seizoen natuurlijk weer alles aan doen om snel te promoveren!