Agatha met haar Saxofoon.
Agatha met haar Saxofoon. Foto: Guy van Rijn

Hoe is het nu met Agatha Moerman?

Algemeen Hoe is het nu met?

Agatha begon ooit als student met roeien in Utrecht. Toen ze naar Delft verhuisde en leraren ging opleiden is ze gaan hardlopen en skiën bij skivereniging kring Delft. Later werd ze lid van DDS waar ze nog steeds bij roeit. We interviewen haar thuis aan de Hugo de Grootstraat.

Door Guy van Rijn

Kunt u iets vertellen over uw sportverleden?
Het begon voor mij eigenlijk met naar school fietsen. Ik ging naar de middelbare school in Amstelveen en woonde zelf in Aalsmeer. In Aalsmeer was er geen middelbare school waar ik naartoe kon. Elke dag fietste ik samen met een aantal schoolgenoten 10km door de polder naar school. Terug was hetzelfde verhaal. Het was natuurlijk heel goed voor m’n conditie. Na de middelbare school ben ik in Utrecht gaan studeren.

In Utrecht studeerde ik Frans en roeide ik bij Orca. Daar deed ik conditietraining en roeien. De conditietraining bestond uit 1 keer per week hardlopen en eenmaal per week krachtraining binnen. De krachttraining was eigenlijk een soort circuittraining op tijd. Je hield je voortgang ook bij zodat je kon zien hoeveel je vooruit ging. Je mocht niet roken en drinken en daar werd streng op toegezien. Bovendien moest je op tijd naar bed, omdat je het anders niet volhield. Ik heb 3 jaar wedstrijden geroeid bij Orca en ook de nodige medailles gewonnen.

Ik moet zeggen dat ik nooit beter heb gestudeerd dan in de tijd dat ik in training was. Je wist welke tijd je aan het roeien was, en de overige tijd deelde je heel efficiënt in. Daarnaast was je heel geconcentreerd, omdat je al je energie al kwijt was door het sporten. Voor de studie was het dus heel goed. Verder deden we nog allerlei activiteiten vanuit de roeivereniging. Zo gingen we ’s zomers met de vereniging in een jamfabriek werken voor de verenigingskas. Het was nooit een probleem en nooit vervelend; we deden het samen en maakte veel lol.

Wat zijn de mooiste momenten geweest?
In de zomer wandel ik regelmatig huttentochten met een groepje. Ik ben ook een keer in Peru geweest om daar op grote hoogte te wandelen. Bijvoorbeeld het ’s nachts je jas en schoenen aantrekken, omdat het buiten vriest, om naar het toilet te gaan en dan de wilde honden in de verte horen. Dat was echt magisch.

Op het gebied van roeien heb ik een aantal maal het Head of the River toernooi geroeid in Amsterdam. Je roeit op de Amstel en het is een lange wedstrijd waardoor het indrukwekkend is. Ook het meedoen aan regionale wedstrijden in bijvoorbeeld Frankrijk was leuk. Daar heb ik met een team ook nog gewonnen zelfs.

Wat doet u tegenwoordig?
Ik ben op een gegeven moment gaan werken als lerares Frans en kreeg kinderen. Van roeien kwam het toen even niet meer. Toen ik mij in Delft vestigde heb ik het sporten weer opgepakt. Ik ben gaan hardlopen bij de Nederlandse Skivereniging kring Delft, waar ik nu al ruim 40 jaar lid van ben. Daarnaast roei ik alweer 30 jaar bij DDS in Delft. Roeien doe ik nu 2 keer per week.

7 jaar geleden begon ik met saxofoonspelen. Dat ging eigenlijk heel goed, en zodoende ben ik na 4 jaar lid geworden van muziekvereniging Prometheus. Daar zit ik nog steeds bij, en sinds kort ben ik voorzitter van de vereniging. We kunnen best nieuwe leden gebruiken, dus als je interesse hebt…