Jorrith Ekelmans begon als 4-jarige jongen met korfballen en is nu hoofdtrainer van Excelsior. (Foto: Marieke Zelisse Photography)
Jorrith Ekelmans begon als 4-jarige jongen met korfballen en is nu hoofdtrainer van Excelsior. (Foto: Marieke Zelisse Photography)

Hoe is het nu met Jorrith Ekelmans?

sport Hoe is het nu met?

Jorrith Ekelmans (47) begon als 4-jarige jongen met korfballen bij de Pinguïns van CKV Excelsior. Hij speelde jarenlang in het eerste en maakte zelfs de promotie naar de Ereklasse mee. Hoe kijkt hij terug op zijn sportcarrière en wat doet hij tegenwoordig?

Door Frank van der Steen 

Hoe en waar ben je ooit begonnen met korfballen?
Mijn ouders waren allebei korfballers en ik ben daarom automatisch opgegroeid met korfbal. Toen ik 4 jaar was ben ik begonnen bij de Pinguïns van Excelsior, waar ik vervolgens ook de gehele jeugdopleiding heb doorlopen.

Je kwam al op jonge leeftijd in het eerste terecht?
Ik speelde in de jeugd al met oudere kinderen en liep dus altijd al wat voor op de rest. Voor mij was dit alleen maar goed, omdat ik me zo goed heb kunnen ontwikkelen. Toen ik in de A speelde mocht ik vaak invallen bij het eerste en toen ik 17 was kwam ik in de selectie terecht. Ik speelde eerst een half jaartje in het tweede, maar werd al snel naar het eerste gehaald.

Jullie speelden best hoog in die tijd?
Jazeker, we speelden destijds in de zaal in de Hoofdklasse en op het veld zijn we zelfs een keer gepromoveerd naar de Ereklasse! We hadden echt een ploeg waarin iedereen goed voor elkaar was, met goede mannen en goede vrouwen. Iedereen had er veel voor over om er het maximale uit te halen, ook onze trainer Hans Heemskerk. Wij hebben als team heel veel van hem geleerd en hij heeft ons naar de Ereklasse gebracht. Die promotie was zonder twijfel één van de mooiste momenten uit mijn korfbalcarrière. Daarnaast heb ik ook nog kort met mijn broertje Marrien in het eerste gespeeld, wat ook geweldig was om mee te maken.

Wanneer ben je gestopt?
Bij Excelsior hadden we elk seizoen het doel om te promoveren en kampioen te worden, waardoor wij als spelers ook echt uitgedaagd werden. In totaal heb ik 17 seizoenen in het eerste van Excelsior gespeeld en ben uiteindelijk op mijn 34e gestopt. Ik wilde niet pas stoppen op het moment dat ik het niveau niet meer aankon, maar juist wanneer ik nog belangrijk kon zijn voor het team.

Toen ben je begonnen met training geven?
Toen ik stopte met korfballen ben ik trainer geworden van het tweede van Excelsior. Dat heb ik 1,5 jaar gedaan en daarna ben ik twee jaar hoofdtrainer geweest van het eerste. Daarna wilde ik iets anders en wilde ik graag met jonge talenten aan de slag gaan. Ik ben toen begonnen met training geven aan de talenten van de O19 uit het district Noord-West. Je hebt met korfbal meerdere districten en van elk district gaan er spelers naar het Nederlands team. Dit heb ik in totaal twee jaar gedaan, waarna ik ook nog werkzaam ben geweest bij ZKV en Vriendenschaar.

En toen kwam Excelsior weer?
Ja in 2022 werd ik weer benaderd door Excelsior. De plannen en de ambities van de club sprak me gelijk aan. Excelsior heeft echt weer uitgesproken om achter Fortuna de korfbalclub van de regio te worden. Omdat Excelsior echt mijn club is, wil ik hier graag een bijdrage aan leveren. In de tien jaar die ik hier niet werkzaam ben geweest is de club in niveau best wel afgezakt en was het korfbal wat minder belangrijk. Onlangs heb ik de samenwerking met een jaar verlengd en de afgelopen anderhalf jaar hebben we duidelijk de weg naar boven ingezet. Het doel is om constanter te gaan spelen en daarna de volgende stap naar boven te maken. Ik voel dit zelf echt als een mooie uitdaging!