Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Peter Nooijen

Algemeen Hemd van het lijf

Peter (61) heeft een passie voor darts én schrijven. Die twee onderdelen komen mooi samen in Peets Column.

Waarom thuis op de foto?
In mijn slaapkamer heb ik een dartbaan ingericht. Hier heb ik lekker de ruimte om te gooien.

Hoe lang dart u al?
Sinds 1981. Vijf jaar later werd de vereniging Darts in Delft opgericht door een paar studenten, waarvan er één nog steeds actief is: onze penningmeester Aad Bezemer.

Hoe is dat zo gekomen?
Ik kwam ermee in aanraking in de kroeg. Twee Engelsen die hier in Delft werkzaam waren hadden een dartbord opgehangen. Dat was eigenlijk het begin. Met een mannetje of twintig was het elk weekend raak. Zo is het verder gegaan tot Darts in Delft werd opgericht en sindsdien gooi ik mee in competitieverband. Voor mij werd het de grootst mogelijke hobby. Het niveau werd steeds hoger, waardoor ik na een aantal jaren bij de SuperLeague in Den Haag begon te gooien. Zeven jaar heb ik mogen spelen tegen de groten van Nederland, zoals Raymond van Barneveld en Co Stompé. Uiteindelijk mochten we niet meer voor twee bonden spelen en moest ik kiezen voor Den Haag of Delft. Dat was voor mij een makkelijke keuze, want van DID ben ik al van begin af aan lid.

En je schrijft ook over darts, als de Dart Reporter?
Dat doe ik nu een jaar of dertig. Voorheen op pen en papier om vervolgens door het bestuur van DID te laten opnemen in een boekje, en tegenwoordig op facebook onder de naam Peets Column. Bij het schrijven van wedstrijdverslagen neem ik alles wat ik zie en hoor mee. Humor vormt daarin de rode draad, samen met gezelligheid. Ik ben geen professional die de Nederlandse taal tot in de puntjes beheerst, ik doe het op mijn manier. Verslagen maken vind ik laatste jaren nog leuker dan het darten zelf. Maar ik dart ook nog hoor. Ze moeten me wegslaan bij de vereniging! Mensen vinden het fantastisch. Straks als de Brabantcup start, zal er ook weer veel aandacht zijn.

Hoe zit het met die Brabantcup?
Daar gaan we met de Delftse delegatie voor het tweede jaar aan meedoen, vanaf eind augustus. Onze thuiswedstrijden in de poulefase spelen we bij Café Friends, en voor uitwedstrijden komen we op verschillende plekken. We maken dit jaar een redelijke kans om door te gaan in de poule, maar meedoen is het belangrijkst. Zelf sta ik als vaste reserve. Als ik niet speel, heb ik de volle focus op verslag doen.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik de nieuwbouw bij de spoorzone hetzelfde aan laten kleden als hoe het oude centrum eruitziet. En samen met de wethouders meer luisteren naar inwoners die weten wat er in de wijken speelt.