Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: John van Leeuwen

Algemeen Hemd van het lijf

John (53) startte in mei internetradio Express-FM, vanuit zijn huis in Delft. Samen met andere dj’s heeft hij een mooi programma samengesteld.

Waarom hier op de foto?
“Hier neem ik mijn show voor Express-FM op. Vroeger had je een studio nodig, maar tegenwoordig kan je de benodigde apparatuur gewoon in het hoekje van je huiskamer plaatsen.”

Hoe is Express-FM ontstaan?
“Ik ben zelf chronisch ziek en uitbehandeld, waardoor ik niet meer kan werken. Voor mij was het noodzaak om toch iets te gaan doen overdag, want niks doen is niets voor mij. Vroeger heb ik bij Radio Excellent, Radio Calypso en Radio Pijnacker gedraaid, wat ik erg leuk vond om te doen. Zo kwam ik op het idee van Express-FM. Vanaf 16 mei ben ik gestart, vanuit mijn eigen huiskamer. Diverse andere dj’s zorgen voor een leuk afwisselend programma.”

Wat het is voor radio?
“Onze internetradio is gericht op het Nederlands product. Er zijn hele goede Nederlandse producten zoals Anouk en Maan, maar bijvoorbeeld ook John West en Django Wagner. Veel van hen worden nauwelijks gedraaid, terwijl het leuke muziek is. Daar wil ik verandering in brengen.”

Waarom maak jij zo graag radio?
“Het is toch een beetje het missen van contact met mensen. Bovendien is muziek altijd mijn hobby geweest. Ik heb zelf zo’n 30 jaar gezongen, maar toen werd ik ziek en moest ik stoppen. Vervolgens ben ik het management gaan doen van onder anderen Kees Haak, Nick Nocolai en Bob Offenberg. Nu kan ik door mijn ziekte niet meer zoveel met ze op pad, maar door hun muziek te draaien op Express-FM blijf ik toch nog een beetje betrokken. Sinds ik ziek ben, heb ik de instelling ‘een dag niet gelachen is een dag niet geleefd’. Uit het radio maken haal ik veel plezier.”

Hoe ziet jouw eigen programma eruit?
“Van maandag tot en met vrijdag van 12.00 uur tot 14.00 uur ben ik op de radio met ‘De Leeuw Gaat Los’. Daar doe ik luchtige interviews met artiesten. Denk aan Wolter Kroes, Corry Konings, Peter Beense en Mart Hoogkamer, maar ook met minder bekende artiesten die kwalitatief sterke muziek maken. Mijn vaste collega is Henk Bres, waarmee ik ontzettend veel lol heb. Hij is drie keer per week in de uitzending. Ook met Johan Vlemmix werk ik goed samen. Hij doet het shownieuws. Piet Paulusma zou het weer gaan presenteren, maar helaas is hij overleden.”

En wat voor shows maken de andere dj’s?
“Ben Nijkamp presenteert op dinsdag en donderdag van 11.00 uur tot 12.00 uur het programma ‘Streektaal’, waarin hij liedjes draait van artiesten met een accent. Denk aan Haags, Rotterdams en Limburgs, maar ook aan Zuid-Afrikaans. Hij doet ook interviews met artiesten uit het hele land. Om de piratentijd niet te vergeten, hebben we, ondanks dat we geen piratenzender zijn, ook een piratenprogramma. Dat wordt gepresenteerd door Foppe ‘De Bonanzaman’. Die uitzending is elke zaterdagochtend tussen 9.00 en 12.00 uur. Ex-SBS6 medewerker John Koopmans zendt iedere zaterdag tussen 17.00 uur en 20.00 uur uur zijn programma ‘Muziek op je radio’ uit. En op zondag draaien we verzoekplaten met hits van toen en nu.”

Wat zijn de reacties tot nu toe?
“Die zijn zeer positief. Onze internetradio wordt verrassend goed beluisterd. We hebben luisteraars uit heel het land, maar ook uit België en zelfs uit Australië. Zij sturen leuke berichten dat ik de plaatjes draai uit de tijd dat zij nog in Nederland woonden.”

Hoe zie jij de toekomst van Express-FM?
“Er is nog ruimte voor andere dj’s die in ons concept passen. Onze toekomst is wel dat we een studio bouwen centraal in het land. Maar voor nu kan iedereen met een goede computer, microfoon en microfoonstem radio maken. Zeker in mijn situatie is dat prettig.”

Hoe zijn jullie shows te beluisteren?
“We zenden 24 uur per dag uit. Beluisteren kan via www.express-fm.nl of via de radio-app RadioNed.”

Als ik burgemeester van Delft was…
“…zou ik eens goed gaan kijken naar wat armoede in Delft doet. De drempel naar het zoeken van hulp moet lager worden. En daarnaast moet het buitenzwembad gewoon weer terugkomen.”