Alex neemt afscheid van zijn uil, maar houdt woestijnbuizerd Nina (Foto: Koos Bommelé)
Alex neemt afscheid van zijn uil, maar houdt woestijnbuizerd Nina (Foto: Koos Bommelé)

Hemd van het Lijf: Alex Wedan

Algemeen Hemd van het lijf

Alex woont met zijn twee papegaaien, zes katten, hond én woestijnbuizerd Nina in Delft. Tot een paar jaar terug had hij zelfs vijftien roofvogels.

Waarom in uw tuin op de foto?
“Als stadsvalkenier heb ik hier zo’n 35 jaar roofvogels gehouden. Door de jaren heen zijn dat er in totaal zo’n vijftig geweest, telkens zo’n vijftien tegelijk. De afgelopen jaren heb ik de meeste vogels weg moeten doen. Ook van mijn uil neem ik afscheid, maar mijn woestijnbuizerd Nina zal blijven.”

Vanwaar die passie?
“Mijn vader had altijd arenden en gieren in Oostenrijk, waar ik vandaan kom. Ik wist zelf ook al op jonge leeftijd dat ik iets met vogels wilde gaan doen. Daarom heb ik een valkeniersopleiding gedaan en ben ik er later in Nederland verder mee gegaan.”

Wat voor roofvogels heeft u zelf gehad?
“Arenden, valken, buizerds en uilen. We deden shows en presentaties op scholen, bezoekjes aan de binnenstad en evenementen, maar ik gaf ook les aan de politie over de omgang met roofvogels. Daarnaast zette ik mijn vogels in om ganzen te verjagen uit de Delftse Hout. En ik heb in het verleden de krant gehaald met een arend die getraind was om drones uit de lucht te halen bij aanslagen.”

Waarom de keuze om de vogels weg te doen?
“Eerst hadden we Corona en nu de vogelgriep. Als de vogelgriep heerst is er een vervoersverbod voor pluimvee, ook voor deze roofvogels. Dat betekent dat ik er niet meer mee naar buiten kan, omdat de kans bestaat dat ze anders geruimd worden. Ik vind het triest om ze in een kooi te laten zitten, ook omdat ze dan vergeten wat ze tijdens de training hebben geleerd, dus heb besloten afscheid van ze te nemen en ze naar een kweekcentrum in Duitsland te brengen. Het doet zeer om afscheid te moeten nemen want de vogels waren mijn alles, maar het is niet anders.”

Waarom blijft woestijnbuizerd Nina wel?
“Nina heb ik al vijftien jaar en daar heb ik zo’n goede band mee dat ik haar echt niet kwijt wil. Iedereen hier in de buurt kent Nina. Ik kan alles met Nina. Shows, maar ook het wegjagen van overlastgevende dieren. Nina kan ook goed samen met mijn andere dieren, waaronder de katten. Vroeger werden kittens hier door mensen gebracht om aan de vogels te voeren, maar dat doe ik natuurlijk niet. In plaats daarvan heeft mijn vrouw ze verzorgd. Bij haar overlijden vier jaar geleden heb ik haar beloofd om de zorg voor de katten op mij te nemen, dus dat doe ik.”

En wat doet u zelf nu u niet meer zo vaak als valkenier aan de slag kunt?
“Ik heb een leuke vrijwilligersbaan in het ziekenhuis, waar ik patiënten vermaak en spelletjes met ze speel. Ik wil mijn tijd graag nuttig besteden.”