Afbeelding
Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Henk Groeneweg

Algemeen Hemd van het lijf

Henk Groeneweg is op vrijdag 1 juli exact 35 jaar de stadsbeiaardier van Delft. Daar hoopt hij nog vele jaren aan te mogen toevoegen.

Waarom wilde u bij de Nieuwe Kerk op de foto?
“In de Nieuwe Kerktoren bevindt zich het carillon dat ik al tientallen jaren bespeel. Sinds 1 juli 1987 ben ik de stadsbeiaardier van Delft.”

Wat doet een stadsbeiaardier?
“Als stadsbeiaardier geef ik op dinsdag, donderdag en zaterdag van elf tot twaalf uur een carillonconcert. Ook speel ik op aanvraag bij huwelijksvoltrekkingen en maak ik muziek voor het automatisch spel. Die melodieën worden elk kwartier afgespeeld. Het carillon is handmatig, er komt geen gas of elektriciteit bij kijken. Dus eigenlijk geef je allemaal groene energie aan de stad.”

U doet dit al 35 jaar. Gaat het nooit vervelen?
“Nee, ik ben echt gepassioneerd. Ik doe het erg graag en ga ermee door zolang het kan. Als ik niet meer naar boven kan dan is het afgelopen, maar laten we hopen dat dat nog een hele poos duurt.”

Waar komt die passie vandaan?
“Een vriend van mij studeerde Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit. Hij nam mij een keer mee naar het carillon wat ze daar hebben, omdat hij wist dat ik het interessant zou vinden. Gelijk was ik verkocht en ben ik hard gaan oefenen om het in de vingers te krijgen. Na mij orgelstudie aan het Rotterdams Conservatorium ben ik naar de Nederlandse Beiaardschool in Amersfoort gegaan, waar ik mijn master heb behaald.”

Wat vindt u zo mooi aan het carillon?
“De klank en het repertoire. Je kan eigenlijk alles spelen en een breed palet aan kleuren laten horen, van klassiek tot volks en van pop tot filmmuziek. Barok speel ik het liefst, maar ik vind muziek van The Beatles ook erg leuk om te spelen.”

Hoe bent u stadsbeiaardier van Delft geworden?
“Sinds 1980 was ik de vervanger van de toenmalige beiaardier. Zelf was ik toen ook stadsbeiaardier van Culemborg. In 1987 werd ik officieel de stadsbeiaardier van Delft.”

Is er een specifiek moment dat u altijd is bijgebleven?
“Een ex van een bruid belde mij eens op om te vragen of ik Malle Babbe wilde spelen. Een vreemd verzoek dat ik niet heb ingewilligd. Dat is de bedoeling niet van een trouwerij, haha!”

Telkens beklimt u zo’n 300 treden om bij het carillon te komen. Wordt dat niet zwaar voor u?
“ik ben het gewend en doe het rustig aan. Tijdens twee rustpauzes geniet ik van het uitzicht over de mooie stad. Delft is in feite net een openluchtmuseum. Daar past het carillon uit 1659 goed bij.”

Als burgemeester van Delft...
“... zou ik net zo genieten van het carillon als de huidige burgemeester doet. Ik weet dat zij het carillonspel erg waardeert.”