Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Ronald Snijders

Algemeen

Ronald Snijders (69) is een bekende Nederlandse fluitist en componist. Vijftig jaar geleden verhuisde hij van Paramaribo naar Delft.

Waarom wilde u thuis op de foto?
"Buiten zijn is leuk, maar thuis zijn vind ik ook prachtig. Thuis is een stuk van mijn ziel en de stad Delft beschouw ik als een grote achtertuin."

U woont hier nu vijftig jaar. Waarom bent u destijds verhuisd?
"Ik kwam Weg- en Waterbouwkunde studeren. Die studie heb ik uiteindelijk nét niet afgemaakt, want muziek trok mij meer. In studentensociëteit Staminee werd ik ontdekt als musicus, toen ik een jazztrio vroeg of ik met hen mocht spelen. Ik houd niet van muziek, ik bén muziek. Houden van gaat over, mijn passie voor muziek niet."

Hoe is die passie ontstaan?
"Mijn vader was een bekende Surinaamse musicus, Eddy Snijders. Van hem staat een standbeeld in Suriname. Hij was de eerste die Surinaamse muziek ging combineren met andere muziekstijlen. Ik heb dat van hem overgenomen."

Wat voor muziek maakt u?
"Mijn muziek bevat mijn roots, maar ook al het andere dat ik tegenkom. Dat kan jazz zijn, funk, pop of Afrikaanse muziek. Ik ben heel ontvankelijk voor stijlen."

Waar laat u zich door inspireren?
"Ik ontdek elke dag nieuwe dingen. Laatst zag ik bijvoorbeeld een prachtige zonnebloem. Daar componeer ik dan een stuk over. Ik heb de aarde lief. Als je lief hebt, laat je je inspireren."

Wat hoopt u dat uw muziek losmaakt bij anderen?
"Warmte, vreugde en levenslust. Muziek is een abstracte taal die de emotie kan bereiken, ongeacht ras en cultuur. Muziek gaat rechtstreeks naar de ziel."

Op welke prestaties bent u trots?
"Dat ik zo veel eigen werk heb kunnen uitbrengen, grotendeels in eigen beheer. En dat ik met een keur aan musici heb mogen werken, vanaf het concertgebouw tot en met mijn eigen ensembles. Maar ook dat ik de goede naam van Surinaamse muziek uitdraag. Ik ben blij dat ik mensen heb kunnen verbinden met mijn muziek."

Volgende week zaterdag treedt u op in het Prinsenkwartier. Wat gaat u daar doen?
"Tijdens de opening van de tentoonstelling 'Machtige echo’s vanuit het Amazoneregenwoud' laat ik mijn muziek horen. Mijn muziek wordt gebruikt voor de audiotour."

Waarom verbindt u uw muziek hieraan?
"Ik voel mij betrokken bij het regenwoud. Het is niet alleen om de schoonheid van het gebied te tonen, maar ook om het Amazoneregenwoud te beschermen. Dat is iets wat heel belangrijk is. We moeten ons bewust zijn van wat we hebben en er zorgvuldig mee omgaan."

Als burgemeester van Delft...
"...zou ik eerst Marja van Bijsterveldt bedanken voor de prachtige bijdrage die zij heeft geleverd aan Delft. Ik vind die vrouw geweldig. Verder zou ik een structureel cultuurrijk project neerzetten om mensen meer te laten verbroederen."