Erna bij het werk van Theo Jansen
Erna bij het werk van Theo Jansen

Hemd van het Lijf: Erna Booman

Algemeen

Erna Booman draagt haar passie voor kunst op diverse manieren uit bij Stichting World Art Delft.

Waarom hier op de foto?
“Bij deze vijver is een van de strandbeesten van kunstenaar Theo Jansen geplaatst. Momenteel is een tentoonstelling te zien van zijn werk in het beeldenpark van Land Art Delft. Daarnaast exposeren we binnen in de galerie werk van Theo Jansen alsmede een inkijk in zijn werkproces.”

Wat heb jij met het werk van Theo Jansen?
“Het is boeiend dat hij met simpel en goedkoop materiaal zulke technisch sterke kunstwerken laat zien. Hij laat het ook over aan de wind en golven. Hij vindt het ook niet erg dat zijn werk wordt aangetast door de natuur en het er op een gegeven moment niet meer is. Het gaat zoals het gaat, dat vind ik een prachtige boodschap.”

Wat is jouw rol bij Stichting World Art Delft?
“Die is heel divers. Ik ben al sinds 2005 betrokken, geef rondleidingen in de beeldentuin en beantwoord vragen op de galerie. Dat ik zo nu en dan mag meedoen met een expositie van mijn eigen schilderijen of keramiek is voor mij de kers op de taart.”

Wat heb jij zelf met kunst?
“Ik heb zelf de Kunstacademie gedaan en heb kunst altijd interessant gevonden. World Art Delft is natuurlijk wel de ultieme plek om als kunstliefhebber aan de slag te gaan.”

Wat voor kunst maak je zelf?
“Schilderijen met olieverf die aan de natuur gelinkt zijn. Niet geheel abstract, maar ook niet naar de werkelijkheid. Het is een mix daarvan. Door mijn liefde voor de natuur kan ik ook extra genieten van alle kunst die hier aanwezig is. De werken hebben een mooie verbinding met de natuur en alles heeft betekenis.”

Hoe inspireert deze plek jou als kunstenaar?
“Ik kijk heel goed naar de kunst die hier aanwezig is en laat mij inspireren. Het laat mij met kleuren en andere materialen experimenteren, waardoor een eigen creatie ontstaat. Maar ook de natuur op deze plek inspireert mij. Zo heb ik een lange tijd iets met gras gehad. Als je gras microscopisch bekijkt is het iets heel bijzonders. Gras heeft allemaal lachende hoofdjes. En tijdens dit gesprek met jou zie ik bijvoorbeeld de cirkel van stenen en de cirkel van stoelen. De cirkel is een volmaakt iets en dat inspireert mij ook weer in mijn werk. Dat betekent niet at ik er direct mee aan de slag ga, maar wellicht komt deze inspiratie nog een keer terug tijdens het schilderen.”

Wat gebeurt hier zoal, bij Stichting World Art Delft?
“Het staat erom bekend dat mensen hier genieten van de natuur en kunst in de beeldentuin Land Art Delft en de galerie World Art Delft, maar er gebeurt meer. Mensen komen hier om te vergaderen, lunchen, organiseren een symposium en plannen hier bruiloften, partijen en uitvaarten. Het is een plek van rust, maar er zijn ook exposities, muziekoptredens en poëzieavonden. En dan zijn er ook nog de kunstenaars die hier aan het werk zijnen prachtige kunstwerken creëren. Je kunt hier heerlijk wandelen, met of zonder rondleiding, en er is altijd wel een vernieuwing. Het blijft een verrassende plek, hoe vaak je ook komt.”

Voor wie is deze plek bedoeld?
“Voor iedereen. Het is fijn dat je een plek kunt delen met anderen en kunt laten zien hoe mooi het is. Hoewel steeds meer mensen ons weten te vinden. zijn nog steeds veel Delftenaren nog nooit in de beeldentuin geweest. Tegen hen wil ik zeggen; fiets of wandel eens langs. We zitten hartstikke dichtbij het centrum met deze wonderschone plek. Er is hier altijd wat te beleven en wat dit is, verandert door de seizoenen heen. Het is echt een luxe in de randstad om een plek als World Art Delft / Land Art Delft te hebben.”

Als burgemeester van Delft...
“...zou ik zorgen dat de stad groen is en blijft, want van de natuur worden mensen gelukkiger. Ik zou groene verbindingen maken tussen de stad en de gebieden eromheen met mooie wandel- en fietspaden. Daarnaast zou ik altijd tijd en aandacht voor kunst en cultuur hebben, want ook daar worden mensen blijer van. Dit is tegenwoordig een beetje een ondergesneeuwd kindje, maar kunst en cultuur vormen jou als persoon en is dus belangrijk.”