Afbeelding

Hemd van het Lijf: Paula Kouwenhoven

vaste rubrieken

Paula Kouwenhoven (66) is directeur van Land Art Delft en initiatiefnemer van de grootste tulpenpiramide ter wereld.

Waarom hier bij Lijm & Cultuur op de foto?
"Hier werken wij aan de 12-meter hoge tulpenpiramide die op de grens van Delft langs de A13 in het kunstlandschapspark wordt geplaatst. Dit wordt de grootste ter wereld."

Wat heeft u met kunst?
"Ik ben zelf beeldend kunstenaar, heb een atelier gehad en een kleine galerie waar ik jonge kunstenaars een podium bood. Nu ben ik al jaren eigenaar van Art Centre Delft, waar wij met het kunstlandschap van Land Art Delft aan de slag zijn gegaan."

Hoe is het idee van de enorme tulpenpiramide ontstaan?
"Het is al zo'n 12 jaar een wens van mij. Er zijn vanaf dat moment veel kunstwerken ontstaan in het park, maar het is mij niet gelukt om een kunstenaar deze richting in te duwen. Daarom besloot ik het uiteindelijk zelf maar op te pakken. Dit is werkelijk een droom die uitkomt."

Hoe heeft u dat aangepakt?
"Het project is in 2019 gestart als een onderdeel van het themajaar ‘De Gouden Eeuw’. Royal Delft was erg enthousiast en bood aan te helpen met schilderen. Zelf heb ik met Bas Vollebregt de eerste streek geschilderd."

Waarom juist Delfts Blauw?
"Dat is het product waar Delft bekend om staat en waar we als Delftenaren trots op mogen zijn. Het zorgt voor verbintenis. Daarnaast vind ik het persoonlijk ook prachtig."

En vanwaar de keuze voor een tulpenpiramide?
"Dat is toch wel hét pronkstuk binnen het Delfts Blauw. Een echt statussymbool. De tulpenvaas wordt vaak als geschenk gebruikt bij koninklijke bezoeken. Tijdens de regering van Koning-stadhouder Willem III en Mary Stuart was deze vaas enorm populair."

Wat hoopt u met dit werk te bereiken?
"Een echte kunstbeleving, zowel voor echte kunstliefhebbers als voor mensen die eigenlijk niet veel met beeldende kunst hebben. Ik hoop ze te enthousiasmeren met dit werk en ze door die herkenning te laten genieten van wat ze zien."

Hoe staat het er nu voor met het kunstwerk?
"De mensen van Royal Delft zijn nu bijna klaar met schilderen. Daarna wordt er een coating aangebracht, waarna we de delen kunnen verplaatsen."

Wanneer kunnen we de tulpenpiramide allemaal bewonderen?
"Dat zal half juni worden. De piramide is dan helemaal af, na een uitwerking van het concept van zo'n twee jaar. Dat wordt een mooi moment voor mij."

Als ik burgemeester van Delft was, dan...
"...zou ik direct solliciteren naar een andere baan! Ik houd van Delft, maar burgemeester zijn lijkt mij heel zwaar. Marja doet het overigens geweldig."