Joost in zijn atelier in het Bacinol
Joost in zijn atelier in het Bacinol

Hemd van het Lijf: Joost Konings

Algemeen Hemd van het lijf

Joost Konings is kunstenaar. In zijn atelier in Bacinol aan de Hooikade gebeurt van alles om kunst toegankelijk te maken voor iedereen.

Waarom in jouw atelier op de foto?
Hier ben ik minimaal vier dagen per week te vinden. Momenteel werk ik aan een moderne interpretatie van Vermeer.

Waar komt jouw passie voor kunst vandaan?
Mijn ouders hebben allebei de Kunstacademie gedaan, evenals mijn twee broers, twee zussen en ik. Wij zaten vroeger met z’n allen aan de tafel die nu in mijn atelier staat, om te tekenen. Mijn vader verzon een verhaal en wij tekenden daar allemaal wat bij. Het was daarom eigenlijk niet meer dan logisch dat wij dit pad kozen. Overigens hebben wij wel allemaal een eigen specialisatie. Ik ben de enige die met olieverf schildert, en daarom heb ik de doos met olieverf van mijn moeder gekregen toen zij vorig jaar overleed. Zij is tot het laatste moment bezig geweest met het maken van portretten. Hier in mijn atelier heb ik ook nog schilderijen van mijn ouders staan. Die van mijn moeder heeft ze niet kunnen afmaken, dus dat wil ik gaan doen.

Welk pad heb jij zelf bewandeld?
Na de Kunstacademie heb ik 16 jaar als docent Tekenen, Handvaardigheid en Kunstgeschiedenis gewerkt op een havo/vwo in Zoetermeer. In 2003 ben ik daar gestopt en voor mijzelf begonnen. Na een periode in ateliers in Den Haag te hebben gewerkt, kwam er een plekje vrij in mijn eigen Delft. In Bacinol leerde ik nieuwe kunstenaars kennen, evenals bij de Delftse Atelierroute waar ik sinds 2004 bij betrokken ben. In 2007 werd ik ook voorzitter van Kadmium, waar we leuke tentoonstellingen organiseren. Overigens heb ik nooit volledig afscheid genomen van het onderwijs. Op het ROC in Amsterdam geef ik als zzp’er les in airbrush, bodypaint, tekenen en kunstgeschiedenis. Bovendien ontvang ik samen met mijn dochter Yara in dit atelier kinderen van de Internationale Schakelklas.

Wat is jouw eigen stijl?
Ik ben heel abstract begonnen en toen langzamerhand steeds realistischer gaan schilderen. Toen ik in 2003 stopte met het onderwijs ben ik gaan airbrushen. Later ben ik ook meer gaan bodypainten. Wat ik ook maak, bij elk schilderij heb ik een verhaal. Ik laat mij door van alles inspireren. Toevallig zit ik nu een periode waarin ik moderne versies maak van bestaande schilderijen, zoals van werken van Vermeer. Ik creëer op het doek mijn eigen interpretatie van het origineel. Dit thema heeft ook te maken met het Vermeerjaar dat momenteel gaande is. Een deel van mijn werk dat bij dit thema aansluit hangt momenteel in het Stadskantoor.

En er komt binnenkort ook een Vermeer-weekend aan in Bacinol?
Klopt! Op zaterdag 25 februari gaan we Vermeer-workshops organiseren voor mensen via zorgorganisaties. Op zondag 26 februari doen we dit nogmaals, maar dan voor iedereen die een workshop boekt tegen een vergoeding. Die dag is er keuze uit zes verschillende workshops bij verschillende Bacinol-kunstenaren, allemaal geïnspireerd op het werk van Johannes Vermeer. Ben je tussen de 10 en 100, dan kun je deelnemen. In mijn atelier kunnen deelnemers, net als ik zelf doe, een eigen interpretatie maken van een schilderij van Vermeer. Die dag organiseren we ook een tentoonstelling in Huszár en zorgen zij voor hapjes en drankjes in het thema. Na dit weekend gaat ons werk naar het Vermeer Centrum Delft. Informatie over de andere workshops en het kopen van kaarten is te vinden op www.ateliersbacinol.nl.

Wat staat er verder nog op de planning?
Op dit moment is in Kadmium de tentoonstelling Consours die ik heb georganiseerd, waar middelbare scholieren van vier scholen hun werk exposeren. In de meivakantie hebben we ook wat leuks in Bacinol. Dan komen middelbare scholieren die het niet zo breed hebben workshops volgen. We kunnen dit organiseren dankzij een subsidie van de gemeente, voor een jongerenimpuls. Aanstaande maandag krijg ik zelf ook leerlingen van de Mgr. Bekkersschool over de vloer om samen een schilderij te maken voor in de school. En deze zondag zijn mijn atelier én de ateliers van de andere Bacinol-kunstenaars open voor leuke optredens tijdens Gluren bij de Buren.

Als ik burgemeester was…
...zou ik de cultuur in Delft een boost geven. Al is het alleen maar door de onkosten voor gas, water en licht te compenseren.