Afbeelding

Hemd van het Lijf: Joost Konings

vaste rubrieken

Kunstenaar Joost Konings organiseert namens kunstenaarscollectief Kadmium de 23e atelierroute, die plaatsvindt op 29 en 30 september

1. Waarom hier op de foto?
Hier in het Prinsenkwartier is onlangs de Herfstsalon geopend, een expositie waaraan 35 lokale kunstenaars meedoen. Tijdens de atelierroute door de binnenstad stellen deelnemende kunstenaars hun ateliers open voor bezoekers.

2. Wat is jouw rol bij de Herfstsalon?
Ik zit in de programmaraad van Kadmium en heb als curator de tentoonstelling ingericht en het bijbehorende boekje gemaakt waarin alle werken zijn opgenomen. Mijn werk hangt er ook.

3. Is er een thema?
Ja, we hebben voor het hele Prinsenkwartier een thema: Me, mass and community. Alle tentoonstellingen van dit jaar en alle lezingen zijn daarop gebaseerd. Volgend jaar wordt het thema: Phases of life.

4. Moet de bezoeker de kunst snappen?
Nee, dat is niet echt belangrijk. Sommige dingen vind je mooi, andere niet. Al is het soms wel belangrijk dat ze de boodschap erachter snappen, omdat het bij het werk hoort. Maar bij een landschap heb je weinig verhaal nodig.

5. Geldt dat ook voor jouw werk?
Ik hou van zelf je verhaal maken. Als je langer kijkt naar de afgebeelde mensen – de een is groot, de ander is klein, wat bedoelt ie daarmee? Ik zie daar water, een soort zon. Iemand kijkt op zijn horloge, een ander heeft veel spullen bij zich. En dan kun je zelf je verhaal maken. Ik hoef niet te vertellen wat erachter zit. Als mensen er zelf een idee bij hebben, vind ik dat helemaal goed.

6. Ga je wel eens met een bezoeker in gesprek?
Als ik er ben en ik zie iemand naar mijn werk toe lopen, wil ik wel eens met ze in gesprek gaan. Ik vertel dan niet meteen dat ik het heb gemaakt, maar vraag eerst wat de ander ziet.

7. Waar gaat jouw werk meestal over?
Ik heb heel veel schilderijen gemaakt over vluchtelingen. Mijn dochter is getrouwd met een man uit Irak. Hij is op zijn zeventiende gevlucht.

8. Wat organiseren jullie allemaal?
Ongeveer tien tentoonstellingen per jaar. Twee keer per jaar voor de Delftse kunstenaars: de Herfstsalon en de Lentesalon. Elke zomer is er Impressed, waar we een selectie van net afgestudeerde kunstenaars laten zien. En elk jaar een concours voor middelbare scholieren.

9. Welk publiek willen jullie trekken?
Zo breed mogelijk. Daarom doen we zo'n concours en Impressed, voor jongeren. Of videokunst om weer een ander soort publiek over de drempel te lokken.

10. Wat zou jij doen als je burgemeester van Delft was?
Hetzelfde als Marja: mijn gezicht vaak laten zien en me hard maken voor de cultuur in de stad.