Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Yara Konings

Algemeen Hemd van het lijf

Kunstenaar Yara (30) doet dit weekend vanuit het atelier van haar en haar vader Joost Konings mee aan de Delftse Atelierroute.

Waarom een foto in het Bacinol?
“Dit atelier, dat ik deel met mijn vader, is de werkplek waar een deel van mijn kunst ontstaat. Tijdens de Delftse Atelierroute op 1 en 2 oktober nodigen wij Delftenaren uit om een kijkje te komen nemen.”

Vanwaar jouw interesse in kunst?
“Eigenlijk kun je stellen dat ik ben geboren in het kunstwereldje. Mijn opa, oma, ooms, tantes en ouders hebben allemaal een kunstachtergrond. Al snel merkte ik dat ik er zelf ook mijn ei in kwijt kon. Ik ben niet zo’n prater, maar meer van het creatief bezig zijn. Mijn verhalen zitten in mijn werk. Ik ben naar de Willem de Kooning Academie gegaan, waar ik mij focuste op fotografie. Naast fotografie richt ik mijn pijlen tegenwoordig ook op andere kunstvormen.”

Wat voor kunst maak jij?
“Ik fotografeer, teken en doe aan edelsmeden. Daarnaast help ik mijn vader hier in het atelier met tekenles geven aan taalklassen. Daarin zitten tieners die de Nederlandse taal nog moeten leren.”

Wat inspireert jou?
“Mijn eigen ervaringen. Ik heb kunstzinnige fotoseries gemaakt over vrouwenmishandeling, iets waar ik in het verleden zelf mee te maken heb gehad. Daarnaast ben ik erg geïnspireerd door de Islam en gelijkheid in Nederland. Mijn man is een Koerd uit Irak en ik ben zelf bekeerd in 2013. Ik wil graag dat mensen de verschillen tussen culturen vergeten. Iedereen is gelijk en verdient respect. In het begin van de kunstacademie heb ik bovendien ook fotoseries gemaakt over MS. Ik had toen net zelf de diagnose gekregen. Ik wilde dit een plekje geven en het verval op een autonome manier laten zien op foto’s.”

Hoe beïnvloedt MS jouw leven?
“Toen ik 18 was kreeg ik de diagnose na uitval in mijn gezicht en van mijn been. Een paar jaar geleden heb ik een crowdfunding gedaan voor stamceltransplantatie in Rusland. Die behandeling heeft de MS bij mij echt stilgezet. Voorheen zat in een scootmobiel, nu kan ik weer lopen met een stok en mijn zoontje naar school brengen op een speciale fiets. Ook kan ik dankzij de behandeling weer aan de slag met kunst.”

Wanneer ben je begonnen met edelsmeden?
“Zes jaar geleden deed ik een cursus met mijn moeder, waar we daarna een beetje in zijn doorgeslagen. Ik merk dat als ik sieraden maak, ik de wereld om mij heen even vergeet. Alleen het buigen van een ring geeft mij al energie en de stress die ik heb door MS verdwijnt. Je ziet mijn persoonlijkheid terug in de sieraden die ik maak. Elk sieraad heeft een verhaal.”

Wat gaan de bezoekers van de Atelierroute van jou zien?
“Mijn fotografie en werkjes voor het project ‘Pakje Kunst’, maar de focus ligt op sieraden. Dit is een deel van mij waar bijna niemand wat van weet. Het is daarom eigenlijk een presentatie van mijn nieuwe ik. Maar ook andere kunstenaars stellen hun atelier open. Via www.kadmium.nl kun je vinden wie dat zijn.”

Als burgemeester van Delft…
“…zou ik mij nog meer inzetten voor gelijkheid. Al is dat natuurlijk iets wat op landelijk niveau moet gebeuren.”