Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Alyssa van Heyst

Algemeen

Alyssa van Heyst (31) waardeert haar geboortestad Delft nog meer sinds zij fotografeert.

Waarom wil je op het dak van het Hampshire Hotel op de foto?
“Eén plek kiezen is lastig, omdat Delft zoveel leuke plekjes heeft. Nu hebben we al die mooie plekjes in één!”

Wanneer begon jij met fotografie?
“Ik was een jaar of 15. Met het geld dat ik verdiende met mijn zomerbaantje in de kassen spaarde ik voor mijn eigen digitale camera. Even later volgde ik een workshop bij Hans Willink en hij vond mijn foto’s mooi, daardoor werd ik nog enthousiaster.”

Vanwaar die interesse?
“Persoonlijk denk ik dat die in mijn bloed zit. Mijn ouders waren bezig om herinneringen vast te leggen op beeld en van mijn opa, die ik nooit heb gekend, heb ik een album gezien met mooie foto’s van Delft in de jaren ‘60. Mijn andere opa vond het leuk om bezig te zijn met video en dia’s.”

Wat voor foto’s maak je?
“Portretten, bedrijfs-, en evenementenfotografie. Afgelopen week heb ik het ABN AMRO World Tennis Tournament in Ahoy Rotterdam vastgelegd, onder leiding van Delftse fotograaf Henk Koster. Naast opdrachten maak ik ook veel vrij werk. Fotograferen doe ik met mijn digitale camera’s, analoge camera en mijn smartphone. Zo ga ik op het ene moment terug in de tijd en ga ik op het andere moment juist heel modern te werk.”

Hoe inspireert Delft jou?
“Ik woon al heel mijn leven in Delft maar kijk tegenwoordig op een andere manier naar de stad dan vroeger. Vanuit verschillende hoeken, maar ook plekken of elementen, gebouwen die ik nog niet eerder heb gezien. Dat blijft inspireren.”

Kun jij van jouw creativiteit leven?
“Vijf jaar lang ben ik fulltime leerkracht basisonderwijs geweest, maar het laatste jaar heb ik dat teruggebouwd tot twee dagen per week en kan ik mij meer focussen op fotografie. Dat ik die stap heb durven zetten is mede dankzij de mensen om mij heen. Zij hebben mij het laatste zetje gegeven. Leuk is dat ik mijn kennis en ervaring nu ook kan overbrengen op kinderen als vakleerkracht fotografie bij Dynamic Activities.”

Wat is jouw indrukwekkendste foto?
“Als ik dan Delft gerelateerd kies, is het de weerspiegelende foto van het stadhuis die ik in 2017 maakte. Mede door die foto ben ik mijn foto’s gaan verkopen.”

Wat is jouw doel?
“Ik hoop dat ik nog meer in opdracht mag fotograferen en denk dat ik altijd wel een dag in het onderwijs blijf werken. Tevens hoop ik workshops te mogen gaan geven aan kinderen, maar ook aan volwassenen.”

Als ik burgemeester van Delft was...
“...zou ik de woonlasten verlagen, zorgen voor meer groen ter ontspanning, gangbare paden voor ouderen en playgrounds voor jongeren.”