Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Anouk Creusen

Algemeen Hemd van het lijf

Anouk is genomineerd voor de Vrouw in de Media Award; een prijs om vrouwelijke experts aan te moedigen zichtbaar in de media te zijn en redacties aan te moedigen om hen vaker dat podium te bieden.

Waarom in de Vlamingstraat op de foto?
Als bestuurder van de bewonersvereniging van de binnenstad zet ik mij onder meer in voor het behoud van schaduwbomen: bomen met kronen. Op deze locatie zie je heel goed het verschil tussen bomen met een kroon en nieuwe bomen zonder kroon.

Hoe voelt het om genomineerd te zijn voor de Vrouw in de Media Award?
Ik ben vooral heel vereerd. Voorgaande jaren heb ik meermaals zelf vrouwen voorgedragen, maar dat ik nu zelf ben voorgedragen vind ik fantastisch.

Waarom vind jij het belangrijk dat deze award bestaat?
Eén van de oorzaken dat er zo weinig vrouwen in de media zijn, is dat vrouwen minder vaak zelf naar voren stappen dan mannen. Deze award is, ook voor mijzelf, net dat extra duwtje om de media actief te benaderen. Bovendien is het een goede manier om de media aan te sporen zelf ook eens breder te gaan kijken naar mogelijke experts bij een onderwerp. Ik spreek nog vaak mannen die zeggen dat er geen vrouwelijke experts zijn op bepaalde gebieden, maar dat is natuurlijk niet zo. Mensen putten gewoon graag uit hun eigen netwerk. Deze prijs is een soort extra zetje om te laten zien dat je ook andere doelgroepen moet betrekken bij het debat. Dat is goed, omdat ik denk dat representatie in de media heel belangrijk is om je betrokken te voelen bij een onderwerp. Eenieder moet zichzelf kunnen identificeren: jong of oud, man of vrouw, zwart of wit.  Zeker over het onderwerp energie, waar ik het vaak over heb, zie je hele goede maar toch wel heel erg witte mannen van een bepaalde leeftijd het debat voeren. Maar dat is maar een stukje van het verhaal. Ik vind het heel belangrijk dat ook mensen die niet tot die groep behoren zichtbaar zijn.

Je bent directeur van 75inQ. Wat doen jullie?
Onze naam staat voor de Sustainable Development Goals (SDG). SDG7 is duurzame energie en SDG5 is gendergelijkheid. Wij zijn een stichting die zich inzet voor alles dat te maken heeft met de energietransitie en gendergelijkheid. Die combinatie klinkt misschien ver gezocht, maar als je er iets dieper induikt zie je dat de energiewereld wordt gedomineerd door mannen. Zowel in de bestuurskamers als op de werkvloer. Wij zetten ons in voor een inclusieve energietransitie door gendergelijkheid aan de bestuurstafel te bevorderen en onderzoek te doen naar de verborgen kant van energiearmoede onder vrouwen, maar ook met het coachen van vrouwen met een fossiele loopbaan naar een duurzame loopbaan. In de twee jaar dat wij nu bestaan hebben we al veel moois bereikt. Met onze organisatie gaan we in maart bijvoorbeeld met minister Dijkgraaf mee naar de VN-top in New York, die gaat over gender en digitale inclusie.

Waarom zouden meer vrouwen zeggenschap moeten krijgen in de energiekwestie?
We moeten snel innoveren en energiesystemen ontwikkelen die voor iedereen werken. Als je met een klein groepje aan tafel zit, maak je die vanuit een gelimiteerd perspectief. Diversiteit in de bestuurskamers zorgt voor een bredere blik die voor een grotere doelgroep werkt. Een grote groep wordt momenteel niet vertegenwoordigd bij het nemen van besluiten. Inclusie in zo’n grote transitie is ontzettend belangrijk om het rechtvaardig te doen.

Om even terug te gaan naar de award; waarom verdien jij de prijs?
Omdat ik sta voor een heel groot maatschappelijk en economisch onderwerp: een duurzame energietransitie. Hier zijn heel veel mensen mee bezig die zich niet bewust zijn van de impact van dit verhaal en de kansen die er liggen. Zowel op het vlak van innovatie, als op het vlak van het enorme arbeidstekort. Hoe vaker ik vrouwen die actief zijn binnen de technische sectoren kan vertellen over de mogelijkheden die ze hebben, hoe sneller de transitie gaat. Daarom vind ik het belangrijk dat er op mij gestemd wordt; zodat wij als organisatie ook weer meer impact kunnen maken met onze missie.

Hoe kunnen mensen stemmen?
Tot en met 14 januari kan op mij gestemd worden via vidm.nl/vrouw-in-de-media-awards/provinciaal?prov=ZuidHolland . Stemmoment gemist? De winnaressen per provincie komen vanaf 17 januari op de nominatielijst voor de Vrouw in de Media Award landelijk. Wellicht zit ik erbij en kunnen mensen tijdens die landelijke ronde stemmen!

Als burgemeester van Delft…
...zou ik enerzijds zorgen dat Delft zelf een groene en klimaat adaptieve stad is. Er komt veel informatie over klimaatverandering en klimaat adaptie uit Delft. Als ik dan zie hoe de stad versteent en hoe dat impact heeft op de leefomgeving denk ik weleens: ‘Volgens mij moet daar een verbinding gemaakt worden om de leefbaarheid aantrekkelijk te houden’. Anderzijds zou ik die kennis ook willen inzetten voor de leefbaarheid en inclusie van de gehele planeet.