Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Jack Steijger

Algemeen Hemd van het lijf

Voor Jack vormen The Stones een grote inspiratiebron. Met zijn tributeband Stripped geeft hij 7 januari een nieuwjaarsoptreden bij Café de V.

Waarom deze foto?
Muziek is mijn passie. Die passie kan ik goed uiten met mijn band Stripped Rolling Stones.

Waar komt jouw muzikaliteit vandaan?
Ik kom uit een muzikaal gezin met een vader die in een accordeontrio speelde. Mijn broer, zus en ik zaten daar vaak bij en groeiden op met het oudhollandse levenslied. Vanaf dat we een jaar of 5 waren, liet onze vader ons al meezingen. Dat resulteerde dan in een vierstemmig refrein dat prachtig klonk. Op verjaardagen zongen we ook vaak uit volle borst liedjes met elkaar. Later ben ik samen met mijn broer René en wat vrienden gestart met Westerpop, dat in 2023 30 jaar bestaat. Ik ben er trots op dat wij ondanks de barre tijden nog steeds dit gratis muziekfestival kunnen aanbieden in Delft.

Hoe verliep jouw carrière?
Jarenlang ben ik met mijn familie blijven zingen, maar uiteindelijk begon mijn carrière officieel bij een groot Delfts muziekcollectief waarin ook Polle Eduard en Peter van Heijningen meededen. Dat was een reis door de tijd met artiesten van verschillende generaties. Dat deed ik tot ik werd aangesproken door iemand die mijn uitvoering van een Stones-nummer lekker vond. Dat was een van de muzikanten van de band ‘Stripped Rolling Stones’. Hij vroeg mij een keer mee te zingen. Ik ging vrij snel los met een dubbele rittberger en een spagaat. Die gasten waren enthousiast en vroegen me erbij rond 2005. Nu zit ik nog steeds in deze band met steengoede muzikanten. We gaan het hele land door en maken Stones-liefhebbers blij met een ongepolijste rauwe show.

Waarom The Stones?
Allerlei soorten muziek spreken mij aan; het Nederlandse lied, oude soul, lekkere blues, vette rock. Maar met The Rolling Stones kwam er als jonge jongen echt wat los in mij. Al op mijn 16e kon ik uit mijn dak gaan op die wilde rock’-n-roll uit de jaren ‘70. Vanaf het moment dat ik The Stones voor het eerst live zag in de Kuip in 1982 op mijn 22ste, was ik onder de indruk. 60.000 mensen zongen alles mee en dansten. Er hing daar een soort virus in de lucht dat in mijn lichaam is gaan zitten. Die vrijheid, het losgaan en in het moment leven vond ik heel aantrekkelijk. Daarna heb ik ze nog een keer of 20 live gezien. The Stones gaan nooit vervelen. Het is een veelzijdige band die alle muziekgenres heeft weten in te zetten in hun muziek. Daarom is de fanschare zo groot, met fans van alle leeftijden.

Waarom treed je zo graag op met deze muziek?
Het is mooi om die sfeer van de jaren ‘70 en ‘80 samen met het publiek neer te zetten en de emoties te zien die loskomen bij de muziek van The Stones. Het enthousiasme van de Stones-liefhebbers geeft extra energie. Iedereen kan lekker genieten en doen wat hij of zij wil. Als de sfeer daar is, ben ik de eerste die m’n hempie uittrekt en met m’n blote kippenborsie door de zaak heen gaat!

Op 7 januari kunnen we jullie dus weer live zien?
Klopt! Die avond treden we vanaf 22.30 uur op bij Café de V. Een leuke manier om met elkaar het nieuwe jaar in te luiden.

Als ik burgemeester van Delft was…
…zou ik de cultuursector in Delft een paar treden hoger plaatsen. Niet alleen muziek, maar ook theater en kunst. Laten we zorgen dat ook mensen uit omliggende dorpen en steden Delft weten te vinden. Creëer in de zomertijd bijvoorbeeld een vrije plek waar straatmuzikanten overdag mogen spelen, en in de decembermaand een kerstmarkt zoals ze dat doen in Maastricht en Düsseldorf. Hartstikke gezellig!