Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Katja Kruit

Algemeen Hemd van het lijf

Delftse singer-songwriter Katja brengt een ode aan countrymuziek en haar muzikale helden met het debuutalbum dat ze dit najaar gaat opnemen.

Waarom hier op de foto?
“Ik ben aan de Buitenwatersloot geboren. Ik heb in mijn leven een paar keer in Amerika gewoond, waar mijn moeder vandaan komt, maar ik ben toch uiteindelijk weer teruggekomen naar Delft. Dit is de stad waar ik mij het meest thuis voel.”

Vanwaar jouw interesse in muziek?
“Ik zat als kind op muziekles bij de VAK en heb ik mijn school- en studententijd in verschillende bandjes gespeeld. Mijn ouders hebben mij ook echt wel muzikaal opgevoed. Mijn moeder maakt muziek, evenals onze familie in Amerika. Ik heb zelf klassiek gespeeld, in een soulbandje gezeten, blues en jaren ‘60 muziek gemaakt. In Amerika heb ik ook de steel guitar opgepakt en ben ik de country en bluegrass muziek ingedoken. Weer terug in Delft blijft die focus, al blijf ik wel altijd een brede muzieksmaak houden.”

Wat heb je tot nu toe zoal gedaan?
“Ik treed al jaren op met diverse bands als zangeres en steel-gitarist en ben momenteel regelmatig met mijn countryband The Bluegrass Bandits te zien. Ik trad eerder onder meer op in het Rietveld Theater, bij het Delftse Knapsack Festival en bij het Bluegrass Festival in Rotterdam.”

Waarom die focus op country en bluegrass?
“Binnen deze genres staat het lied centraal. De liedjes zijn heel puur en dat spreekt mij enorm aan.”

Nu werk jij aan jouw debuutalbum. Waarom is dit hét moment daarvoor?
“Ik schreef de liedjes in mijn eentje op zolder, met als droom om dit album professioneel uit te brengen via Spotify en op duurzaam vinyl. In coronatijd merkte ik dat liedjes schrijven een uitlaatklep voor mij was. Ik kon met minder mensen over mijn emoties praten, maar kon mijn gevoel kwijt in mijn muziek.  Nu de liedjes er liggen is het tijd om de studio in te gaan, samen met professionele country muzikanten Arthur Deighton, Joost Abbel, Jean-Paul Joosten en Ronald Croes. Producer Merlijn Verboom en ik hebben een geweldige studio gevonden waar we het album zoveel mogelijk ‘live’ gaan opnemen, precies zoals countrymuzikanten in de jaren ‘60 ook deden.”

Wat inspireert jou?
“Liedjes beginnen altijd vanuit een persoonlijk onderwerp. Zware onderwerpen, maar ook positieve. En qua muziek haal ik inspiratie uit countryhelden. Ik heb een voorliefde voor countrymuziek zoals die bedoeld is: drie akkoorden en de waarheid. Geïnspireerd door The Chicks, Dolly Parton en Bonnie Raitt schrijf ik countryliedjes met een vleug bluegrass en blues. Bovendien inspireert de mooie klank van de steel-guitar mij altijd. “

Wat kunnen mensen verwachten van je album?
“Een persoonlijk album over jezelf tegenkomen, dierbaren verliezen en álles uit het leven willen halen. De liedjes zijn een ode aan countrymuziek, mijn Amerikaanse roots en muzikale helden. Een album met veel steel guitar, een beetje eigenwijze humor, een snik en een knipoog.”

Maar je hebt nog steun nodig, toch?
“Nadat het album samen met de muzikanten is opgenomen, wordt het professioneel gemixt en gemasterd. Tenslotte worden er LP’s van geperst. Al met al een kostbaar proces. Wie mijn countryalbum wil steunen, kan een financiële bijdrage leveren via het crowdfundingplatform Voordekunst.nl. Donateurs kunnen bijvoorbeeld alvast een album, tickets voor de releaseshow of een persoonlijke ansichtkaart bestellen. Meer informatie hierover staat op katjakruit.nl.”

Als burgemeester van Delft...
“...zorgen dat er nog meer live muziek komt in de Delftse horeca. Delft kent al leuke festivals, maar bandjes laten optreden in horecazaken blijkt vaak nog te ingewikkeld door benodigde vergunningen.”