Kees Bos in het midden met de megafoon, met naast hem Erwin Stoelinga (Foto: Koos Bommelé)
Kees Bos in het midden met de megafoon, met naast hem Erwin Stoelinga (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Hemd van het Lijf: Kees Bos

Algemeen Hemd van het lijf

Kees was organisator/speaker van talloze wegatletiekwedstrijden. Hierover schreef hij het boek ‘Beter Laatst Dan Nooit: uitslagen en meer’.

Waarom bij Buurthuis Voorhof op de foto?
“Op de plek waar ik woonde, het Bosboom-Toussaintplein, werd vroeger een Bosloop gehouden die over de galerijen ging. Dit was één van de eerste lopen die ik organiseerde. We startten bij het buurthuis in Voorhof, toen nog op een andere plek. Het leek mij leuk om nu het nieuwe Voorhof te betrekken bij mijn boekpresentatie, als koppeling met het verleden.”

Vanwaar de titel ‘Beter Laatst Dan Nooit’?
“Zelf stond ik altijd op het standpunt dat de nummer laatst net zo belangrijk was als de nummer één. Als atleet heb ik zelf meegemaakt dat ze alleen maar aandacht hadden voor de eerst binnenkomenden, de laatsten zochten het maar uit. Als speaker bleef ik wél staan tot echt de laatste binnen was. Ook zij maken het waar.”

Waarom heeft u dit boek geschreven?
“Omdat ik zoveel herinneringen in mijn hoofd had die te maken hadden met mijn achtergrond in de wegatletiek, van het zelf deelnemen tot aan het organiseren. Ik heb natuurlijk een aantal lopen van de grond getild, ook in Delft. Voorbeelden zijn de Golden Tenloop, Verdonkeremaanloop, Elf van Delf en de Kerkpolderloop. Veel van die lopen bestaan nog steeds.”

Wat zien we terug in het boek?
“Bijna 300 bladzijden boordevol waardevolle herinneringen aan de lopen waar ik een rol in heb gehad. Ik vertel over de verbinding tussen actrice Ricky Koole en de Kerkpolderloop, het geheime verblijf van Madonna in Delft die ik op sleeptouw mocht nemen in de Delftse Hout en mijn deelname aan de halve marathon in Egmond aan Zee, waar cabaretier Dolf Jansen en ik exact dezelfde tijd liepen. Maar ook vind je in het boek uitslagen met zo’n 6000 namen erin. Leuk voor oud-deelnemers die worden genoemd en hun familieleden.”

De boekpresentatie was er niet zomaar één...?
“De eerste loop die ik organiseerde was de Bosloop. Nu wilde ik een soort stadswandeling doen, maar als dat onder mijn leiding gaat dan wordt het vanzelf een Boswandeling natuurlijk! We zijn naar mijn oude galerij gewandeld, waar ik wat leuke anekdotes heb verteld. Er waren bijzondere aanwezigen, waaronder oud-Olympisch atleet Nelli Cooman en Frits van Paassen. Frits is nu 39, maar staat als 3-jarige op de voorkant van het boek als jongste deelnemer aan de Kerkpolderloop ooit, in 1986.”

En Erwin Stoelinga ontving daarna het eerste exemplaar?
“Ja, zijn vader Martin Stoelinga heeft er eigenlijk voor gezorgd dat AV De Koplopers van de grond is gekomen. Hij zei tegen mij: ‘Jij moet een vereniging op gaan richten en dat kan je doen bij ons bij SV Wippolder’. Dat gebeurde en het is 36 jaar later nog altijd een gelukkig huwelijk tussen de verenigingen. En destijds heb ik samen met Martin de 60 meter van Nelli Cooman georganiseerd in de Choorstraat, met de start vanaf Sporthuis Ruisch van Martin. Dat was een happening waar ik enthousiast op terugkijk.”

Waar is het boek te koop?
“Online via het contactformulier op www.keesbos.nl.”

Als burgemeester van Delft…
“…zou ik zorgen dat op de gemeentesite AV De Koplopers wordt toegevoegd aan de lijst sportverenigingen.”