Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Jaïr Vink

Algemeen Hemd van het lijf

Jaïr Vink (26) lanceerde dit najaar zijn eigen merk Royal Blue Gin. Jij kunt een flesje winnen!

Waarom hier op de foto?
“Brasserie Monastère is één van de horecazaken waar mijn gin wordt geschonken. Verder gebeurt dat nu ook bij De Gist en Cocktailbar Luna.”

Vanwaar het idee om met je eigen gin de markt op te gaan?
“Eigenlijk kriebelde het ondernemen al langere tijd. Ik wilde iets gaan doen wat dichtbij mij staat. Met vrienden ben ik altijd degene die in de keuken staat en hapjes of drankjes maakt voor iedereen. Uiteindelijk ben ik vanuit die invalshoek - mensen een leuke tijd bezorgen - op gin uitgekomen, wat mijn favoriete drankje is. Hiermee bezig zijn in mijn vrije tijd, naast mijn fulltime baan, is iets wat mij energie geeft.”

Hoe ben je te werk gegaan?
“Sinds vorig jaar september heb ik mij beziggehouden met de productontwikkeling en het bij elkaar brengen van de juiste smaken. Ik heb een gespecialiseerde partner gevonden om de alcohol te stoken. Vanuit daar ben ik het merk gaan finetunen, tot aan de lancering afgelopen september.”

Vanwaar de naam Royal Blue Gin?
“De naam van de gin verwijst naar de kleur ‘koninklijk blauw’. Het is tevens een knipoog naar de stad Delft, omdat ik trots ben op de stad waar ik vandaan kom. Daarnaast wilde ik het merk zo neerzetten dat het ook internationaal mensen aan zou spreken. Gins komen met name uit Engeland, terwijl de oorsprong in Nederland ligt; jenever. Ik wil aan de wereld laten zien dat wij in Nederland ook hele mooie producten kunnen maken. Een product dat mensen bij elkaar brengt en laat genieten van het moment, dat is precies waar ik voor sta. Mijn slogan is niet voor niets ‘Escape the ordinary’.”

Hoe komt het aan de kleur?
“Het basisingrediënt van gin is de jeneverbes, maar daarnaast kan je je creativiteit volledig kwijt in de ontwikkeling van een recept. In mijn gin ben ik uitgegaan van de vlindererwtbloesem. Die geeft de blauwe kleur van nature af, en zodra het in aanraking komt met zuur, zoals bijvoorbeeld een tonic, verandert deze kleur naar roze. Dat zorgt voor een unieke beleving.”

Waar droom je van?
“Het zou mij supertof lijken als mijn gin ooit geschonken zal worden bij KLM. Mensen die op vakantie gaan, ontsnappen aan de dagelijkse rompslomp en gaan genieten, dit is precies wat ik ook met mijn drankje wil bereiken. Hoe tof als je in het vliegtuig zit en iemand die je niet kent bestelt jouw gin!”

Voor de lezers heb je een leuke winactie?
“Ja! Zij kunnen een pakket winnen met daarin een fles gin, frisdrank, botanicals en speciale glazen ter waarde van 75 euro, zodat ze alles in huis hebben voor een lekkere gin tonic. Volg @delftopzondag en @royalbluegin.official op Instagram en mail jouw naam naar redactie@delftopzondag.nl onder vermelding van ‘Royal Blue Gin’ om kans te maken.”

Als burgemeester van Delft...
“...zou ik meer evenementen organiseren of faciliteren waarin mensen samen kunnen komen om te genieten van muziek en een hapje en drankje van de lokale horeca. Nu merk ik dat leeftijdsgenoten de gezelligheid vaak buiten Delft opzoeken.”