Afbeelding

Hemd van het lijf: Rick van der Linden

Algemeen Hemd van het lijf

Rick fietst komend jaar van Italië naar Nederland om sponsorgeld op te halen voor het Daniel den Hoed Fonds.

Waarom deze foto?
“Deze is gemaakt in de Pyreneeën tijdens de Ride4Kids, één van de tochten die ik heb gefietst voor het goede doel. Komend jaar doe ik wederom mee aan een fietstocht: de Tour for Life.”

Hoe lang fiets jij al?
“Zeven jaar. Voor die tijd gaf ik judolessen bij Budo Gouweleeuw. Toen ik daarmee stopte zocht ik een nieuwe uitdaging, die ik heb gevonden in het fietsen. Het jaar erop ben ik gaan fietsen voor het goede doel. Iets wat ik nu elk jaar probeer te doen.”

Voor welke goede doelen heb jij gefietst?
“Onder meer drie keer de Giro di KiKa in de Dolomieten, twee keer Mont Ventoux voor ALS, twee keer de Ride4Kids voor kinderen met een metabole ziekte en een keer de Tour for Life voor Daniel den Hoed.”

En komend jaar dus weer de Tour for Life?
“Ja, ik ga samen met drie fietsvrienden naar Italië, waar we op 27 augustus op de fiets stappen om in 8 dagen ongeveer 1400 kilometer met zo’n 20.000 hoogtemeters af te leggen naar Nederland. Per dag zullen we ongeveer 180 kilometer fietsen, door de bergen. We moeten dus nogal wat klimmen, maar het feest van klimmen is dat je daarna altijd een fantastisch mooie afdaling hebt om van te genieten. Het mooiste is dat we hiermee geld ophalen voor het Daniel den Hoed Fonds, dus voor onderzoek naar kankergenezing.”

Hoe bereid jij je voor op zo’n tocht?
“Ik maak tussen de 8.000 en 10.000 kilometer per jaar op de fiets om mijn conditie op peil te houden. En ik zal in elk geval weer wat bergjes gaan beklimmen. Hier in de buurt hebben we natuurlijk niet zoveel hoogtemeters, maar als ik één keer per week naar mijn werk in Dordrecht fiets pak ik altijd de Brienenoordbrug of de Beneluxtunnel om toch een klein beetje te trainen met klimmen.”

Vanwaar jouw motivatie om voor goede doelen te fietsen?
“Altijd al heb ik gezegd dat ik graag iets wil doen voor het goede doel. Middels deze tochten draag ik mijn steentje bij door mijn hobby uit te voeren. De tochten voor kankeronderzoek staan voor mij centraal, omdat iedereen op een bepaalde manier te maken krijgt met de ziekte. Bij mij gebeurde dat via mijn moeder en schoonmoeder, maar vooral de 15-jarige dochter van een leverancier van mij zorgde voor motivatie. In de bloei van haar leven werd zij geconfronteerd met kanker, wat voor mij aanleiding was om voor KiKa te gaan fietsen.”

Hoe kunnen mensen je steunen?
“Mensen kunnen een bijdrage leveren via tourforlife.nl/rick-van-der-linden-weride4life. Daarnaast hangt mijn flyer deze maand bij de statiegeldbussen van alle Delftse vestigingen van Albert Heijn. Hier kunnen mensen hun statiegeldbonnen doneren voor Daniel den Hoed. Ik hoop dat mensen daar gretig gebruik van gaan maken, want alle kleine beetjes hebben grote waarde.”

Als jij burgemeester van Delft zou zijn…
” …zou ik de fietspaden in Delft veiliger maken, niet specifiek voor de racefiets maar vooral ook voor de gewone stadsfiets. Er gebeuren te veel ongelukken.”