Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Vera Bommelé

Algemeen Hemd van het lijf

Vera organiseert vanuit de Berenclub al ruim 40 jaar vakantieactiviteiten voor kinderen.

Waarom bij Wijkcentrum de Parel op de foto?
“Vanaf hier vertrekt de Berenclub volgende week elke dag met de bus naar leuke vakantieactiviteiten voor de jaarlijkse speelweek.

Wat is de Berenclub?
“De Berenclub is een vrijwilligersteam. Jaarlijks organiseren wij met Kerst, Pasen en in de laatste week van de zomervakantie activiteiten. Volgende week kunnen kinderen mee met de Speelweek.”

Wat is jullie doelgroep?
“De speelweek is bedoeld voor kinderen van 4 tot en met 12 jaar. In principe kan iedereen zich aanmelden, maar we proberen ons voornamelijk te richten op kinderen uit gezinnen die niet op vakantie kunnen.”

Wat voor activiteiten staan er komende week op de planning?
“We gaan maandag naar Ouwehands Dierenpark en op dinsdag naar het Escher museum in Den Haag, gevolgd door een bezoek aan Pathé. Woensdag gaan we naar KidZcity in Utrecht, donderdag naar het Spoorwegmuseum en vrijdag sluiten we de speelweek af met een dagje Drievliet. Om dit mogelijk te maken ontvangen we steun vanuit Fonds 1818 en de Stichting voor Hulp aan Delftse Jongeren. Ouders betalen per kind 50 euro, maar de kosten voor ons liggen veel hoger. Zonder steun zou de speelweek dus niet mogelijk zijn.”

Hoe lang ben jij al betrokken bij de Berenclub?
“Ruim 40 jaar houd ik mij bezig met de activiteiten voor kinderen. De voorbereiding doe ik, zoals het aanschrijven van musea, het regelen van bussen en subsidies. Een andere vrijwilliger helpt met de inkoop van drinken en snacks. De rest van de groep vrijwilligers gaat tijdens de activiteiten mee op pad om te helpen. Bij zo’n speelweek gaat het om een dubbeldekker vol met 75 kinderen. We hebben dan ook een groep van tien vrijwilligers nodig om al die kinderen te kunnen begeleiden.”
Waarom doe je dit zo graag?
“We maken er natuurlijk een hele hoop kinderen ongelooflijk blij mee. Daar doe je het voor.”

Hoe kunnen mensen meedoen aan jullie activiteiten? 
“Mensen die volgende keer een kind willen opgeven kunnen zich het beste aanmelden voor onze nieuwsbrief. Dan krijg je voorrang, wat handig is want onze activiteiten zijn populair. Dat kan via berenclub@gmail.com. Op onze website Berenclub-delft.nl vind je ook meer info over de activiteiten en het inschrijven.”

Als burgemeester van Delft...
“...zou ik zorgen dat alle buurthuizen terugkomen. Dan bedoel ik de laagdrempelige buurthuizen, niet de zalenverhuurcentra van nu.”