Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Hemd van het Lijf: Floor de Bie

Algemeen Hemd van het lijf

Floor de Bie is een documentairemaker uit Delft. Onlangs lanceerde ze een podcastroute langs verschillende ‘minibiebs’ in Delft.

Waarom hier op de foto?
Ik sta hier op de foto bij een minibieb in de Maerten Trompstraat in Delft. Dit is een van de minibiebs die onderdeel is van de podcastroute. In tegenstelling tot de andere minibiebs heeft deze niet één, maar twee verhalen.

Hoe ben je ooit documentairemaker geworden?
Ik heb Latijns-Amerikastudies en Journalistiek gestudeerd. Uiteindelijk vond ik documentaire het interessantst en heb ik me daar verder in ontwikkeld. Ik heb eerst een aantal jaar als webredacteur gewerkt en ben daarna voor mezelf begonnen.

Waar kwam het idee vandaan om een podcastroute te organiseren?
Een van de verhalen van de podcastroute is een verhaal van mijzelf; ik heb een tijdje brieven uitgewisseld met iemand via een boek in de minibieb. Ik vroeg me af of er meer mensen zijn met verhalen naar aanleiding van de minibieb. Zelf vind ik het altijd heel leuk om de minibiebs te bezoeken en te kijken wat voor verrassingen erin zitten. Dus zo ben ik op zoek gegaan naar meer mensen met verhalen over een minibieb.

Hoe ben je aan de verhalen gekomen?
Ik heb briefjes opgehangen op veel minibiebs in Delft met de vraag of mensen leuke verhalen hebben. Zo ben ik in contact gekomen met een aantal mensen met interessante verhalen. Dat waren zowel beheerders als bezoekers. Zo is er het verhaal van Mieke die haar favoriete jeugdboek uit 1927 plotseling terugvond. En Siebe diealtijd bonbons achterliet in een minibieb en daar op een dag tekeningen voor terugkreeg.

Kun je uitleggen wat het doel is van de podcastroute?
De podcast is een ode aan de minibiebs en hun eigenaren en bezoekers. Ik heb een lange podcast gemaakt, waarin een aantal verhalen zijn verwerkt. Ook kun je langs de minibiebs gaan om daar de QR-code te scannen en het verhaal te beluisteren van die minibieb. De podcast is te beluisteren via mijn eigen website www.floordebie.nl 

Is er de mogelijkheid om meer minibiebs toe te voegen?
Ik heb deze route gemaakt op basis van een subsidie voor creatieve makers in Delft, maar er zijn nog veel meer minibiebs in Delft. Om deze minibiebs toe te voegen zijn de middelen er nu nog niet, maar de route kan in de toekomst zeker worden uitgebreid!

Als burgemeester van Delft...
Zou ik meer subsidie geven aan creatieve makers en meer aandacht geven aan de projecten die voortkomen uit deze subsidies.