Burgemeester van Bijsterveldt, Sjaak Lispet en Bruun (Foto: Koos Bommelé)
Burgemeester van Bijsterveldt, Sjaak Lispet en Bruun (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Bruun van der Steuijt

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT- Hij is al ruim 30 jaar lid van AV De Koplopers en houd ontzettend van groen en de natuur, maar Bruun van der Steuijt heeft daarnaast nog een grote passie: vrijwilligerswerk. Naast het speakeren van wedstrijden en evenementen doet hij nog veel meer vrijwilligerswerk . Hij is blij en dankbaar dat hij iets kan doen voor de maatschappij. “Ik kan iets doen dat bij me past en waarmee ik andere mensen kan enthousiasmeren.”

Door: Frank van der Steen

Speakeren
Bruun, een echte Delvenaar, is begonnen met wedstrijden speakeren bij de Trompper Optiek Golden Tenloop en is daarna op meerdere evenementen speaker . “Het speakeren van een wedstrijd is natuurlijk ontzettend leuk om te doen, omdat je mensen meeneemt in je verhaal en zorgt dat mensen een leuke dag hebben tijdens een evenement.” Naast de Golden Tenloop, is Bruun ook actief als speaker bij Fortuna /Delta Logistiek, de Rotary Santa Run en bij Swim to Fight Cancer. Swim to Fight Cancer en de Rotary Santa Run zijn volgens Bruun weer hele andere vormen van speakeren. “Bij Swim to Fight Cancer zit je natuurlijk met de emotie en verschillende persoonlijke verhalen van mensen. De Rotary Santa Run is weer een compleet ander evenement. Deze diversiteit maakt dit vrijwilligerswerk zo leuk.”

Variatie
Naast het speakeren van sportevenementen doet Bruun nog veel meer vrijwilligerswerk, waar veel variatie in zit. Zo leest hij voor op basisscholen tijdens de nationale voorleesdagen. “Eerdaags, 25 januari, zit ik op een basisschool en lees ik aan kinderen voor uit een boek. Dan loop je door zo’n klas heen, je leest een boek voor, maakt het wat beeldend en ziet die kinderen genieten. Dat vind ik een mooie activiteit die ik zelf ook heel erg leuk vind om te doen!” Ook loopt Bruun collecte voor de Nierstichting, waar hij ook een reden voor heeft. “Ik zeg altijd: “je kunt er beter voor lopen dan het nodig hebben”. Zonder vrijwilligers zou deze stichting het veel lastiger hebben.” Ook in het weekend zit Bruun niet stil. Op zaterdagochtend is hij in de wintermaanden namelijk als vrijwilliger bezig met het knotten van wilgen. “Knotten is noodzakelijk om de wilgen weer te laten groeien. Daarom hang ik op zaterdagochtend in de wilgen en zijn we aan het zagen. Dit doen we met een leuke club vrijwilligers.”

Passie
Bruun heeft een grote passie voor de natuur en heeft ook bij deze passie een bijbehorende baan als vrijwilliger. Hij helpt namelijk mee met het NK tegelwippen namens “De Klimaatmaat”. “Eigenlijk willen we meer vergroenen, kijkende naar het klimaat. Het tegelwippen houdt eigenlijk in dat we mensen de mogelijkheid geven om een paar tegels uit de straat te halen in ruil voor een paar plantjes. Laatst hebben we, in samenwerking met de Stichting DelftBloeit, zo’n 4000 tulpen in een wijk in de grond gestopt. Dan kun je zien dat zo’n wijk daar enorm van geniet!” Ook voor jongeren zet Bruun zich in, hij is namelijk vrijwilliger bij Delft On Stage. Dit is een evenement, met name voor VMBO leerlingen die de stap moeten maken naar het MBO. “We willen met name die VMBO leerlingen een podium geven om te ontdekken wat ze willen. We komen er namelijk nu achter dat we jongeren nodig hebben die wat kunnen met hun handen. Met Delft On Stage brengen we op 14 maart zo’n 200 werkgevers op de vloer die daar in gesprek kunnen gaan met de leerlingen. Die krijgen op deze manier een beeld van het vakgebied.”

Voldoening
Als je zoveel vrijwilligerswerk doet, kun je wel zeggen dat Bruun voldoening moet halen uit zijn vrijwilligerswerk. “Ik haal er vooral voldoening uit om iets te betekenen voor de maatschappij – voor Delft en voor mensen. Ik kan mijn enthousiasme overbrengen op mensen. Vrijwilligerswerk is gewoon hartstikke mooi als je dat mag en kan doen. Daarom zou ik ook iedereen uitnodigen, als je enigszins de tijd ervoor hebt, om vrijwilligerswerk op te pakken!” Zelf is Bruun voorlopig nog niet van plan te stoppen met vrijwilligerswerk. “Zolang mijn gezondheid het toelaat zal ik vrijwilligerswerk doen!”

Ken jij een vrijwilliger die het verdient om eens in de spotlight te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl !