De politie verwacht een drukke maar mooie avond (Foto: Koos Bommelé)
De politie verwacht een drukke maar mooie avond (Foto: Koos Bommelé)

Vuurwerkteam politie jaagt op illegaal vuurwerk

Algemeen

DELFT - Het is dit weekend oud en nieuw en dat betekent dat de meldingen over illegaal vuurwerk binnen stromen bij de politie. Het vuurwerkteam van de politie Delft heeft inmiddels al meer dan 90 kilo illegaal vuurwerk in beslag genomen. “Om nog meer vuurwerk op te sporen hebben we goede meldingen van burgers nodig”, vertelt agent Suzan Houweling. 

Door Frank van der Steen

Vuurwerkteam
Meerdere politiebureaus hebben een vuurwerkteam. Het vuurwerkteam in Delft is een team waar drie agenten hun expertise samenvoegen om gezamenlijk tot een gerichte vuurwerkaanpak te komen. “Vuurwerk heeft een aparte wetgeving, die samenhangt met de wet economische delicten. Eigenlijk is het vuurwerkteam oorspronkelijk bedoeld om alle collega’s in een team van informatie te voorzien. Dus als je vragen hebt of je loopt tegen dingen aan kun je bij hun terecht. Wat het vuurwerkteam ook doet is het doorzoeken van woningen. Dit doen ze als er meldingen komen over vuurwerk en herleidbaar is naar een woning of een persoon. Het is dus een stukje extra kennis die de leden hebben en ze voeren bepaalde acties uit.”

Vangst
De inspanningen van het vuurwerkteam heeft dit jaar al behoorlijk wat opgeleverd. “Tot nu toe zijn de leden bij meer dan 10 woningen naar binnen geweest, waarbij het bij 7 of 8 woningen raak was, er werd dus vuurwerk gevonden. Inmiddels is er meer dan 100 kilo onderschept. Dat is een mooie vangst.” Om nog meer vuurwerk te vinden, heeft de politie de hulp van burgers nodig. “Wij krijgen vaak meldingen over knallen, maar missen dan concrete aanwijzingen. Wij hebben juist de informatie nodig hoe de mensen eruit zien en waar ze naar binnen gaan. Als we dat weten kunnen we ook echt ergens naar binnen gaan. Daarom willen wij van de politie toch een oproep doen aan de burgers in Delft om de ogen open te houden en duidelijke meldingen te maken.”

Gevaren en gevolgen
De gevaren van illegaal vuurwerk zijn bij de meeste mensen wel duidelijk. Toch is niet iedereen zich er bewust van. “De explosiviteit is gewoon heel erg hoog, wat betekent dat het heel gevaarlijk is om in je huis te hebben. Ook is het vuurwerk niet goedgekeurd, waardoor je niet weet wat het gaat doen.” Ook zien ze bij de politie dat kinderen steeds vaker vuurwerk in hun bezit hebben. “Het is heel makkelijk om via social media aan vuurwerk te komen. Kinderen worden ook steeds slimmer, bijvoorbeeld door elkaar een tikkie te sturen met de naam ‘broodje frikandel’ in plaats van ‘cobra 6’. Hou dit bij je eigen kind een beetje in de gaten.” De impact van illegaal vuurwerk op je eigen persoonlijke leven is tegenwoordig ook veel groter dan vroeger. “Veel mensen zijn zich hier niet van bewust. Het kan gevolgen hebben wat betreft je VOG (Verklaring Omtrent Gedrag), maar je kunt ook uit je huurwoning gezet worden als je gepakt wordt met illegaal vuurwerk. Ik denk dat mensen zich dat niet beseffen.” 

Jaarwisseling
Net als veel van hun collega’s zijn ook de leden van het Delftse vuurwerkteam tijdens de jaarwisseling actief, al zal de focus op deze avond vooral gericht zijn op het handhaven van de openbare orde. “De terugkeer van het siervuurwerk zal de feestvreugde ongetwijfeld verhogen, maar brengt ook risico’s met zich mee. Wij zijn er om de jaarwisseling voor iedereen feestelijk te houden. We doen daarbij ook een beroep op het gezonde verstand van de Delftenaar. Let goed op jezelf en op je omgeving en gebruik vuurwerk alleen op de voorgeschreven manier. Een avond en nacht zonder incidenten is een utopie, maar de Delftse politie zal er alles aan doen om die incidenten tot het minimum te beperken.“