Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Passie met een Gouden Rand: Bianca Hoogendam

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Bianca Hoogendam (46) is ongeveer 7 jaar geleden begonnen met vrijwilligerswerk bij de VTV in Delft. Na de geboorte van haar zoontje wilde ze wel wat meer doen met haar vrije tijd. Een vriendin van haar deed dit werk en vroeg haar een keer mee. Op dat moment kende Bianca de VTV niet, maar nu is de VTV niet meer weg te denken uit haar leven.  ”Ik vind dit zo onwijs leuk, dat ik het zo lang mogelijk wil blijven doen!”

Door Frank van der Steen

Begin
Bianca is begonnen achter de bar. “Als mensen aankomen moeten ze altijd even wachten tot ze worden opgehaald door de begeleider van de groep. Ik gaf ze dan koffie, thee of iets anders te drinken en zorgde ervoor dat alles goed verliep. Dat heb ik ongeveer een jaar gedaan.” Daarna werd aan haar gevraagd of ze wilde invallen op groepen als er zieken waren. Sindsdien is ze dat alleen maar gaan doen. “Vanaf dat moment stond ik eigenlijk niet meer achter de bar. Als je op een groep staat heb je veel meer contact met de deelnemers dan achter de bar. Dat vind ik heel erg leuk.” Bianca geniet van het plezier van de deelnemers. “Het is voor hun echt een avondje uit. Zoals wij naar de bioscoop gaan, gaan zij naar de VTV.”

Activiteiten
Binnen de VTV worden er verschillende activiteiten aangeboden aan de deelnemers. Dit zijn allemaal mensen met een beperking. Bianca begeleidt verschillende activiteiten en is dan ook vaak aanwezig. “Dinsdagmiddag heb ik een vaste groep jongeren die komt koken, de jongste kookclub. Dinsdagavond ben ik hier als coördinator om te kijken welke groepen hulp nodig hebben en het begeleiden van de regiotaxi’s. Op donderdag geef ik een aerobicsles en daarnaast ben ik hier gewoon met de deelnemers bezig. Ook geef ik één keer in de twee weken op zaterdag een kookles aan jongeren met autisme.” De leeftijd van de deelnemers kan heel erg verschillen. “De jongste bij de kookclub is 12 en de oudste is 24, maar bij de aerobics heb ik ook een vrouw van 83. De leeftijd varieert dus heel erg. Per groep varieert de leeftijd.” Naast de wekelijkse activiteiten helpt Bianca ook mee met het organiseren van andere activiteiten. “Ik help bijvoorbeeld bij de organisatie van het sinterklaasfeest, het kerstfeest, de bingo’s en zomeractiviteiten in de zomervakantie.”

Leerzaam
Zelf heeft Bianca een zoontje met het syndroom van Down, waardoor zij door haar vrijwilligerswerk veel leert waar zij thuis ook iets aan heeft. “Ik merk dat ik heel veel leer van deze mensen wat ik in mijn eigen gezin, en dan vooral bij mijn zoontje, kan toepassen.” Andersom kan ze ook ervaringen, die ze met haar zoontje opdoet, toepassen tijdens haar vrijwilligerswerk. “Soms doen ze dingen die ik heel goed snap en begrijp. Door de ervaringen met mijn zoontje snap ik hun reactie. Ik denk dat dat toch een voordeel is, dat ik bekend ben met de doelgroep.”  

Voldoening
Bianca haalt veel voldoening uit haar vrijwilligerswerk bij de VTV. “De reactie van de mensen is zo puur en eerlijk, daar word ik blij van.” Ook haalt Bianca voldoening uit de band die ze opbouwt. “Soms doen of kunnen mensen bepaalde dingen helemaal niet in het begin. Als ik dan een band met die persoon kan opbouwen waardoor hij datgene uiteindelijk wel kan of doet, geeft dat mij echt een enorm blij en voldaan gevoel!” Ook begeleiden ze bij de VTV stagiaires die stage moeten lopen. Dit is volgens Bianca ook een goede zaak. “Het is voor die stagiaires ook een uitdaging om een band op te bouwen met de deelnemers.” Voor de mensen die twijfelen over vrijwilligerswerk is Bianca duidelijk. “Doen! Ook al is het maar een uurtje of een paar uurtjes per week, het is zeker de moeite waard. Je krijgt er een enorm voldaan gevoel van. Ik hoop dat ik dit werk in de toekomst nog zo lang mogelijk mag en kan blijven doen!” 

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlight te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt hij of zij binnenkort in Delft op Zondag!