Foto: Koos Bommelé
Foto: Koos Bommelé

Passie met een Gouden Rand: Irma Scheurink

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Sporten is belangrijk, juist ook voor mensen met Parkinson. Dat is de boodschap die Irma Scheurink uitdraagt tijdens haar negende deelname aan de Bike voor Parkinson op zaterdag 3 september in de Limburgse heuvels.

Door Cheyenne Toetenel

Tien jaar geleden kreeg Irma te horen dat zij de ziekte van Parkinson heeft. Al vrij kort daarna besloot zij om niet te focussen op het negatieve, maar op dat wat zij nog wél allemaal kan. “Ik reageerde op een artikel van Bas Bloem die Parkinsonpatiënten opriep om te gaan fietsen. In 2014 ben ik gaan trainen voor de Bike voor Parkinson. Dit jaar doe ik voor de negende keer mee aan de tocht, hopelijk met een groot ‘Team Irma’.”

Bike voor Parkinson
Bike voor Parkinson is het jaarlijkse fietsevenement waar mensen met Parkinson, naasten, zorgverleners en iedereen die deze mensen een warm hart toedraagt samenkomen. Met zijn allen een gezellige dag fietsen in de mooie heuvels van Zuid-Limburg is het doel. Daarnaast halen ze ieder jaar geld op dat wordt besteed aan een activiteit of onderzoek gekoppeld aan Parkinson. Dit jaar wordt gefietst voor online sportlessen speciaal voor mensen met Parkinson. Bewegen is voor iedereen belangrijk en er is steeds meer bewijs dat dit extra geldt voor mensen met Parkinson. Bewegen geeft plezier, bestrijdt de symptomen van de ziekte en er zijn zelfs steeds meer aanwijzingen dat het Parkinson kan afremmen. Irma kan dit uit eigen ervaring bevestigen en vindt beweging voor mensen met dezelfde ziekte zo’n belangrijk thema, dat zij dit jaar extra actie voert voor deelname aan de Bike voor Parkinson. 

Team Irma
Voor Irma is het Limburgse heuvellandschap inmiddels bekend terrein. Graag neemt zij op 3 september zoveel mogelijk mensen mee richting het zuiden om ook hen te laten fietsen. Daarbij heeft zij twee doelen. “Het eerste is om mensen met Parkinson zelf weer aan het bewegen te krijgen. Dat sporten belangrijk is, is bekend. Dat het bij Parkinson dubbel belangrijk is, verdient meer bekendheid. Zelf sport ik veel en ik voel dat het helpt. Zeker als je nagaat dat ik er tien jaar na de diagnose nog steeds zo goed bij zit. Er worden nieuwe verbindingen in de hersenen gemaakt, dat zie ik ook bij mezelf. Als ik een paar weken minder doe merk ik dat ik snel achteruit ga en opnieuw moet beginnen. Ik moet dus wel in beweging blijven. Ik spin, boks, ga twee keer in de week naar de fysio en fiets samen met mijn man. Ik hoop dat andere mensen met de ziekte ook zo goed blijven bewegen om achteruitgang zoveel mogelijk te voorkomen.” Het tweede doel dat Irma met deze fietstocht heeft, is het ophalen van geld voor online sportinstructies. “Met corona hebben we gezien wat zulke video’s teweeg kunnen brengen. Mensen zaten thuis en fysiotherapeuten zijn toen beweegvideo’s online gaan zetten voor cliënten. Daar kregen ze veel meer views op dan alleen van de eigen cliënten, dus er was behoefte aan. ParkinsonNet, het landelijke netwerk van zorgverleners gespecialiseerd in Parkinson, wil dit nu structureel maken om ook de mensen die niet meer naar de sportschool kunnen komen toch in beweging te krijgen. Daar fiets ik graag voor en heb ik een actiepagina voor aangemaakt. Mensen kunnen doneren via www.voorparkinson.nl/acties/team-irma-fietst-voor-parkinson-ommetjes-rond-valkenburg/. Maar wat ik nog liever heb, is dat mensen zich aanmelden om minimaal 35 kilometer mee te fietsen in mijn team. Schrijf je in via dezelfde website, geef daarbij aan dat je Team Irma wilt ondersteunen en mail naar info@parkinsoncafedelfteo.nl om mij door te geven dat je meedoet. Dan zorg ik dat ik ook voor jou een mooie ‘Team Irma’ vlag heb gemaakt op de derde van september. En het maakt voor mij echt niet uit of je gesponsord wordt, ik wil gewoon graag dat je meedoet. Ga sporten, dat is wat ik wil uitdragen!” 

Sportdag
Die boodschap droeg Irma eerder dit jaar ook al uit met haar betrokkenheid bij de Ruud Jacobs Memorial Parkinson Games; een sportdag voor mensen met Parkinson en hun naasten. “Vanuit het Parkinson Café Delft, waar ik nog altijd zeer betrokken bij ben, hebben we dit samen met het Parkinson Café Alphen aan den Rijn georganiseerd in Rijswijk om een zo groot mogelijke groep te bereiken. Deze dag maakten mensen met Parkinson kennis met diverse sporten die voor hen geschikt zijn, waarbij ze werden ondersteund door mensen van ParkinsonNet. De sportdag heeft effect gehad en mensen aangespoord om een sport te gaan beoefenen. Zo zien we bijvoorbeeld veel inschrijvingen bij Parkinson boksen in Delft en Pijnacker. De wil is er om volgend jaar weer zo’n sportdag te organiseren, om nog meer mensen aan het sporten te krijgen.”