Guus Mentink is onder meer vrijwilliger bij Dock van Delft (Foto: Koos Bommelé)
Guus Mentink is onder meer vrijwilliger bij Dock van Delft (Foto: Koos Bommelé)

Passie met een Gouden Rand: Guus Mentink

Algemeen

DELFT - Guus Mentink zet zijn passie voor muziek in om anderen te helpen. Hij is muzikaal begeleider bij Dock van Delft, kartrekker van Bedside Buskers en zet zich daarnaast ook nog in voor Fietsen Alle Jaren. 

Door Cheyenne Toetenel

Guus is geboren in Nigeria en reisde door zijn bij Shell werkende vader de wereld over. Op zijn tiende keerde het gezin terug naar Nederland. Tijdens zijn opleiding in Delft raakte Guus verknocht aan Delft, en besloot om hier nooit meer te vertrekken. Lange tijd werkte hij voor Gist-Brocades/DSM. Een fijn huis deelde hij met zijn eerste vrouw, waarmee hij vier zoons kreeg. In 1999 moest het gezin afscheid van haar nemen, omdat zij overleed aan borstkanker. Lange tijd bleef Guus alleen met de kinderen, totdat hij zijn huidige vrouw Marleen leerde kennen die zelf ook vier kinderen heeft. “Wat ons naar elkaar toetrok, was onze passie voor muziek”, vertelt Guus. “Ik speelde in bands en zij in orkesten. Ook nu ik met pre pensioen ben, vormt muziek nog altijd de rode draad in mijn leven. Tegenwoordig zet ik het in om iets voor anderen te kunnen betekenen.” 

Met de voeten in de klei
Zijn tijd gebruikt hij graag om dingen te doen die hij leuk vindt en ook nog eens van waarde zijn. “Vrijwilligerstaken zoek ik enerzijds in het welzijnswerk en anderzijds in de cultuursector. Bij het Rietveld Theater draai ik bardiensten en ik sluit mij graag aan bij evenementen als Knapsack Festival en Westerpop om een handje te helpen. Daarnaast ben ik lange tijd mantelzorger geweest en loop ik collecte voor het KWF.” Vanuit zijn achtergrond heeft Guus ook wat organisatorische dingen willen doen. “Ik heb een tijdje bij de Adviesraad Sociaal Domein gezeten en een rol gespeeld bij de coalitie ‘Eén tegen eenzaamheid’, maar daarbinnen liep ik teveel op tegen de muur van bureaucratie. Toen bedacht ik dat het mij toch beter zou passen om weer met mijn voeten in de klei te staan.”

Bedside Buskers
In 2019 haalde Guus het landelijke ‘Bedside Buskers’ naar Delft. Deze organisatie zorgt één keer per maand voor muziek aan het bed van patiënten in het Reinier de Graaf ziekenhuis. “Bedside Buskers is overgewaaid vanuit Amerika. Voornamelijk ziekenhuizen in het oosten van het land doen mee aan dit initiatief, en een paar jaar geleden heb ik het naar Delft gehaald. In eerste instantie was het lastig om een voet tussen de deur te krijgen gezien de werkdruk van het zorgpersoneel, maar na een gesprek met directievoorzitter Carina Hilders was zij enthousiast.” Guus gaat als kartrekker samen met muzikanten en een begeleider vanuit het ziekenhuis langs verschillende afdelingen om mensen afleiding te bieden. “Het is heerlijk om te zien wat het doet met mensen. Het personeel is onverdeeld enthousiast. Patiënten zelf kunnen aangeven wat ze graag willen horen. Dat kan hilarische, maar soms ook emotionele momenten opleveren. Zo’n dag verloopt dan ook wisselend, met een lach en een traan.” Meer informatie via www.bedsidebuskers.nl.

Dock van Delft
Op woensdagmiddag is Guus eens in de twee weken te vinden bij Ontmoetingscentrum Dock van Delft van Pieter van Foreest. Hier verzorgt hij de muzikale begeleiding van het koor. De overige weken zorgt hij voor muzikanten, zodat de mensen met geheugenproblemen bij het ontmoetingscentrum een uurtje kunnen zingen. “Het is fijn om een groep muzikanten om mij heen te hebben die het allemaal mooi vinden om belangeloos muziek te maken voor en met mensen. Het hart zit op de goede plaats, dat merkte ik ook in coronatijd. Vanuit Dock van Delft heb ik met andere muzikanten dagelijks mensen bezocht om ze keukenraamconcertjes te geven en zo toch nog in aanraking te laten komen met muziek.”

Fietsen alle Jaren
Naast zijn inzet voor de kwetsbaren middels muziek is Guus actief binnen een heel andere tak van vrijwilligerswerk, namelijk bij ‘Fietsen alle Jaren’. Deze organisatie zet zich met riksja’s in om mensen uit de ontmoetingscentra rond te fietsen. “Vrijwilligers gaan met hen de natuur in, de straat waar ze vroeger woonden of andere locaties waar zij een herinnering aan hebben. Guus begon in 2019 als fietser, maar regelt tegenwoordig de planning, werkt nieuwe fietsers in en is met zowel de landelijke als de Delftse organisatie vele uren zoet vanuit een bestuursfunctie als penningmeester. “Organiseren is toch ook iets wat ik graag doe. Ik heb vrij snel de neiging om die rol dan naar me toe te trekken en te zorgen dat iedereen het naar de zin heeft. Al deze taken samen doe ik met veel plezier.” Fietsen alle Jaren is op zoek naar enthousiaste fietsvrijwilligers in Delft. Aanmelden kan via delfland@fietsenallejaren.nl. Meer informatie via www.fietsenallejaren.nl.