Huub is sinds 2013 vrijwilliger bij Inloophuis Debora (Foto: Koos Bommelé)
Huub is sinds 2013 vrijwilliger bij Inloophuis Debora (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Huub Schoemaker

Algemeen

DELFT - Inloophuis Debora is al jaren een vertrouwd adres voor mensen met kanker en hun naasten. In 2013 koos Huub Schoemaker (62) er voor om als vrijwilliger mensen te helpen die niet in de meest feestelijke fase van hun leven zitten. Hij maakt treurige momenten mee, maar vooral ook veel mooie momenten die hem energie geven.

Door Cheyenne Toetenel

Tientallen jaren terug startte Huub met een baan in de grafische industrie, maar op zijn veertigste besloot hij het roer om te gooien. “Toen ben ik een opleiding gaan volgen tot hypnotherapeut en later tot life coach. Een jaar of drie geleden heb ik daar een opleiding tot geestelijk begeleider aan toegevoegd.” Hij merkte dat gasten van Inloophuis Debora toch ook een bepaalde vorm van geestelijke begeleiding nodig hebben. Bij dit Delftse Inloophuis is hij nu acht jaar betrokken. “Eerlijk gezegd ben ik een ‘gelukspooper’. Mijn partner brengt voldoende inkomen binnen, waardoor ik zelf niet langer hoef te werken en tijd heb om iets voor de maatschappij te betekenen. Mijn oog viel op een vrijwilligersfunctie bij Inloophuis Debora.” De reden dat juist dit hem trok, weet hij niet zeker. “Onbewust zou de reden kunnen zijn dat de ouders van mijn moeder beiden aan kanker zijn overleden en mijn moeder zelf uiteindelijk ook. Door die ervaringen kan ik mij verplaatsen in de gasten van Debora.”

Inloophuis Debora
Inloophuis Debora biedt ondersteuning aan mensen die kanker hebben (gehad) en hun naasten. Die bijstand kan bestaan uit emotionele ondersteuning door gesprekken, lotgenotencontact en coaching, deelname aan activiteiten die ontspanning en afleiding bieden, en voorlichting. “De basis is elkaar ontmoeten en met elkaar spreken over wat de ziekte voor hen betekent. De activiteiten dragen bij aan een ontspannen sfeer, waardoor het delen van een persoonlijk verhaal gemakkelijker wordt.” Huub heeft zelf al diverse vrijwilligersfuncties bekleed binnen het Inloophuis. “Ik ben begonnen als gastheer, maar door mijn achtergrond als hypnotherapeut en coach ben ik al vrij snel gasten een-op-een gaan coachen. Met ongeveer vijftig gasten heb ik zo’n zes of zeven sessies gehad. Daarnaast heb ik themabijeenkomsten en een korte cursus verzorgd. Op dit moment ben ik officieus coördinator.” Het is een vreemd jaar, ook voor Inloophuis Debora. Toch bieden de vrijwilligers gasten nog voldoende mogelijkheden. “Tijdens de lockdown kunnen we gelukkig online activiteiten organiseren, zoals yoga, online koffiedrinken en reiki. We hebben ook nog steeds een-op-een begeleiding, telefonisch. Fijn is dat kinderen nu wel weer fysiek naar het Inloophuis mogen komen. Bij Villa Debora zijn kinderen van 4 tot 12 jaar welkom, waarvan familieleden of zijzelf met de ziekte te maken hebben. Door met ze te knutselen en spelletjes te doen, hopen we zodanig ontspanning teweeg te brengen dat kinderen gaan praten over wat ze raakt. Het kan zijn dat een kind in het begin dichtslaat, maar na een paar bezoekjes ontspant en zich openstelt.”

Energie
Huub vertelt dat het vrijwilligerswerk bij Debora écht niet zo zwaar is als veel mensen denken. “Vaak wordt gedacht dat het Inloophuis een soort tranendal is, maar er wordt ook uitbundig gelachen en plezier gemaakt. Het ene gesprek is zwaarder dan het andere, maar ook tijdens die zware gesprekken gebeuren mooie dingen.” Dat zijn de momenten die zorgen dat Huub enthousiast blijft. “Als coach spreek je over moeilijke onderwerpen, zoals een partner die wil scheiden, familieleden die je links laten liggen omdat ze niet weten hoe ze je moeten aanspreken nu je ziek bent, maar ook de eigen angsten. Als je na een goed gesprek een glimlach ziet op het gezicht van de gast en de zwaarte van het onderwerp af is, word je daar zelf ook blij van. Niet alleen onze gasten krijgen er energie van, wij zelf ook.” De onderlinge band binnen het team is ook sterk, wat bijdraagt aan het geluk dat hij haalt uit het vrijwilligerswerk, stelt Huub. “Doordat we wat diepgaander met elkaar omgaan, met elkaar bespreken wat we meemaken en heftig vinden, ontstaat een hechte band. Dat zorgt er ook voor dat ik dit vrijwilligerswerk zo graag doe.” Extra handen van vrijwilligers zijn en blijven altijd welkom. Wie interesse heeft, kan meer informatie vinden op www.inloophuisdebora.nl.

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl !