Mariza bij de Delftse winkel van Terre des Hommes aan de Nieuwe Langendijk
Mariza bij de Delftse winkel van Terre des Hommes aan de Nieuwe Langendijk

Passie met een gouden rand: Mariza Looijen

Algemeen

DELFT - Mariza Looijen (55) zet zich vrijwillig in voor de strijd tegen kinderuitbuiting. Dat doet zij als voorzitter én winkelmedewerker in de Terre des Hommes winkel aan de Nieuwe Langendijk in Delft.

Door Cheyenne Toetenel

Mariza heeft een groot deel van haar leven doorgebracht als huismoeder, in combinatie met vrijwilligerswerk vanuit de kerk. “Mijn man en ik maakten die beslissing om voor stabiliteit binnen het gezin te zorgen”, vertelt ze. “Mijn man had een internationale baan en onze vier kinderen behoefden flink wat aandacht.” Naast de zorg voor haar kinderen heeft Mariza verschillende dingen gedaan. “Zo heb ik een tijd een tweedehandskinderkledingzaak gehad. Iets wat goed van pas komt bij het vrijwilligerswerk dat ik nu doe in de winkel van Terre des Hommes.”

Klant van het eerste uur
Terre des Hommes is al bijna dertig jaar gevestigd in Delft. Mariza noemt zichzelf ‘klant van het eerste uur’. “Toen de kinderen klein waren, stapte ik weleens binnen. Een vliegende vogel vindt altijd wat, en ik vond het heerlijk om rond te snuffelen.” De rol als klant werd vijf jaar geleden omgezet in een rol als vrijwilliger. “De winkelcoördinator vroeg mij of het niks voor mij was om in de winkel te komen helpen. De kinderen waren inmiddels wat ouder, waardoor ik het een goed idee vond om mijn tijd te besteden aan iets vasts. Het werk sluit goed aan bij mijn winkelervaring. Het gaat niet alleen om een dagdeel in de winkel staan, maar ook om het verzinnen van structuren in lijn met wat goed gaat en wat beter kan om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor het goede doel. Dat is echt een uitdaging, die wij met ons gehele team graag aangaan.”

Kringloopwinkel
De winkel in Delft valt onder Terre des Hommes Nederland en is één van de 44 kringloopwinkels die geld inzamelen om te kunnen strijden tegen kinderuitbuiting in binnen- en buitenland. “Als winkel werven wij fondsen om de kinderen te helpen. Dat doen wij door spullen te verkopen die allemaal zijn gedoneerd: speelgoed, boeken, kleding, spelletjes, huishoudelijke materialen en antiek. Aan het stukje vaste lasten voor huur, gas, water en licht ontkomen wij niet, maar verder gaat alles naar het goede doel.” Van al het geld dat zij inzamelen moet een goede politieke vertaling komen. “Het geld moet op een verantwoorde plek terechtkomen. Elke winkel kiest per jaar een specifiek project uit diverse mogelijkheden om geld voor in te zamelen. Vorig jaar kozen wij met de winkel voor WATCH Nederland. Elke dag worden in ons land tieners gedwongen tot seks tegen betaling. Kinderuitbuiting stoppen is dus echt geen ver-van-je-bed-show. In Nederland hebben we het over het algemeen goed, maar er is ook zeker nog winst te behalen.” Dit jaar heeft de Terre des Hommes winkel in Delft gekozen voor het project ‘child empowerment’. “Dit programma laat kinderen zelf leren over hun rechten, over hoe waardevol zij zijn en hoe zij nog kunnen groeien.”

Duurzaam
Mariza benadrukt dat de Terre des Hommes winkel Delft graag spullen ontvangt. “Er kan altijd meer bij. Als het maar niet kapot is, houden wij ons aanbevolen.” Spullen die ze zelf lange tijd niet verkopen brengen ze naar de weggeefwinkel. “Duurzaamheid nemen we heel serieus, dus we gooien spullen echt niet zomaar weg. Daarbij komt dat armoede ook in Nederland voor komt, dus hoe fijn is het om te weten dat spullen terechtkomen bij mensen die ze goed kunnen gebruiken.” Ook in coronatijd heeft het team inzet getoond om een mooi bedrag voor ‘child empowerment’ op te halen. “We hebben niet alleen de winkel opgeknapt en processen verbeterd, ook zijn wij digitaal actief geweest om spullen te verkopen. Daarnaast hebben we actief meegedaan met het winkelen op afspraak en click & collect. In de etalage hebben we spullen met nummertjes en prijsjes geplaatst, zodat deze gemakkelijk telefonisch besteld konden worden. Op deze creatieve oplossing is enthousiast gereageerd door klanten.”

Voldoening
Niet alleen de financiële resultaten geven Mariza voldoening. “Ook het feit dat wij met ons geweldige team iets moois neerzetten. Allemaal voor hetzelfde doel. Je hebt niet in de hand waar je geboren wordt en de rechten die je hebt worden niet altijd door iedereen gehonoreerd. Als je het goed hebt, is het mooi om je in te zetten voor een ander. Als je kunt delen wat je zelf hebt in energie, tijd en spullen draag je bij aan een prachtig doel.”