Frederic Loudon, Anne van Laarhoven, Femke Verhoeff, Isa van Tuyll en Jip Nooy van der Kolff(Foto: Koos Bommelé)
Frederic Loudon, Anne van Laarhoven, Femke Verhoeff, Isa van Tuyll en Jip Nooy van der Kolff(Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Isa van Tuyll en Frederic Loudon

Algemeen

DELFT - Isa van Tuyll (22) en Frederic Loudon (21) zetten zich in om studenten en inwoners te verbinden. Dit doen zij middels diverse activiteiten, georganiseerd vanuit Stichting Leven in Delft.

Door Cheyenne Toetenel

Isa is vierdejaars bachelorstudent Technische Aardwetenschappen, Frederic derdejaars bachelorstudent Political Science. Na op te zijn gegroeid in Den Haag, ruilde zij bij aanvang van haar studie de hofstad in voor Delft. Frederic verliet Wassenaar op zijn zestiende al voor een studie in Wales, maar studeert nu weer in Nederland en woont met veel plezier in onze historische stad. Naast hun studies zijn beiden actief binnen het bestuur van Stichting Leven in Delft, ook wel Stichting LiD genoemd. Frederic als voorzitter, Isa als secretaris. “Maar eigenlijk wordt er niet zozeer naar deze functies geleefd”, aldus Frederic. “We bekijken per project waar een ieders expertise ligt en verdelen vervolgens de taken.”

LiD
Stichting LiD is opgericht in 2012 vanuit het Delftsch Studenten Corps (DSC). “Ons doel is eigenlijk het creëren en versterken van de maatschappelijke betrokkenheid en interactie tussen studenten van DSC en de inwoners van Delft, om op die manier bij te dragen aan een ‘beter Delft’”, vertelt Isa. “Dit doen wij door middel van onze eigen projecten.” In voorgaande jaren zijn al flink wat van die projecten uitgevoerd. “Vanuit de stichting worden normaal gesproken daklozendiners georganiseerd waarbij we via het daklozencentrum zo’n dertig daklozen uitnodigen om gezellig met onze leden te komen eten met muziek van diverse bandjes, maar ook het Delfts Familiediner voor gezinnen die afhankelijk zijn van de Voedselbank. Skiën met kinderen wiens ouders het moeilijk hebben en karten met vluchtelingen behoren ook tot de activiteiten die door onze voorgangers zijn uitgevoerd.” Dit jaar ziet het leven er natuurlijk heel anders uit en kunnen evenementen als deze niet fysiek plaatsvinden. Dat maakte de start voor het huidige bestuur wat moeilijker, vertelt Frederic. “Activiteiten die wij hadden bedacht moesten we annuleren wegens de coronamaatregelen, zoals de Sinterklaasmiddag waar leden van onze sociëteit kinderen van de Voedselbank vermaken met leuke activiteiten en cadeautjes. Het was lastig om projecten te bedenken die wél doorgang konden vinden, maar uiteindelijk is dit goed gelukt. Zo hadden we in december een livestream voor Delftse verzorgingshuizen, waaraan meer dan 250 ouderen hebben meegedaan. Drie dagen lang hebben wij een programma gepresenteerd, met daarin een schildercursus, muziekoptredens en een pubquiz.”

Safari in eigen stad
Momenteel loopt er een activiteit voor kinderen. Zij kunnen namelijk op ‘safari in eigen stad’. “Wij hebben een wandeling uitgezet langs een aantal historische plekken in Delft, waarover wij in een document uitleg geven die ouders aan de kinderen kunnen vertellen. Als je de QR-code op www.stichtinglid.nl scant, krijg je de route te zien op je telefoon. Op deze route hebben we knuffels van de ‘Big 5’ verstopt, achter ramen van studentenhuizen. Zo is de wandeling tevens een speurtocht voor kinderen. Ideaal met het voorjaarszonnetje. We hebben er al veel positieve reacties op gekregen, dus dat is leuk!” Ook de komende tijd staan er nog mooie acties op de planning. “Komende week beginnen we met de ‘goede doelenmaart’, waarin we geld gaan ophalen voor het Reinier de Graaf ziekenhuis. We willen daarmee een mooi cadeau kopen voor de IC-medewerkers. We gaan soep en boxen met wijn verkopen, kratjes ophalen voor statiegeld en eindigen waarschijnlijk met een tennistoernooi.” Daarnaast zijn er plannen om geld op te halen voor een ander goed doel door een kookboek uit te brengen met daarin recepten uit studentenhuizen. En mocht het mogelijk zijn, wordt komende zomer gezeild met kinderen met een beperking.

Energie
Het organiseren van al deze activiteiten geeft Isa en Frederic voldoening. Isa: “Het is mooi om iets terug te doen voor de omgeving waarin we leven en allemaal zo’n gezellige tijd hebben gedurende onze studentenjaren.” Frederic zegt er vooral veel energie van te krijgen. “Buiten het de hele dag achter de computer zitten om te studeren, is het fijn om met de stichting bezig te zijn. Zeker in zo’n gek jaar geeft dit mij extra energie om op te staan en dingen te ondernemen. Op naar meer mooie projecten.”