Yvonne biedt graag een luisterend oor aan gezinnen
Yvonne biedt graag een luisterend oor aan gezinnen

Passie met een Gouden Rand: Yvonne van Haaster

Algemeen

DELFT - Yvonne van Haaster is moeder van vijf en oma van drie. De ervaring die zij heeft opgedaan binnen het eigen rijke gezinsleven zet zij in om andere gezinnen met jonge kinderen te helpen als vrijwilliger van Humanitas Home-Start. 

Door Cheyenne Toetenel

“Mijn oudste kind is 28, de jongste 13”, vertelt Yvonne. “Alle vijf hebben ze wel een dingetje dat tijdens de opvoeding om een andere aanpak vroeg. ADHD, autisme, Gilles de la Tourette, hoogbegaafd, minder begaafd. Elk kind leverde mij andere ervaringen op, zeker ook omdat ik hierdoor veel verschillende cursussen heb gevolgd die mij hielpen bij de opvoeding. Strijd heb ik hierin nooit gekend, maar het was wel een bewogen opvoedingsleven. En nu maak ik uiteraard weer andere dingen mee met mijn drie kleinkinderen.” Naast de zorg voor haar eigen gezinsleden, zorgde Yvonne ook voor oppaskindjes en konden vrienden altijd bij haar terecht met de kleintjes. “Als er iemand klem zit dan pak ik het op. Wat je geeft, krijg je ook terug. Dat is hoe ik in het leven sta. Het leven draait niet om geld, maar om tijd en liefde.”

Steun zijn
Dat Yvonne met deze instelling direct enthousiast werd door een reclamespot van Humanitas Home-Start, waarin werd opgeroepen om je aan te melden als vrijwilliger, is dan ook niet om vreemd van op te kijken. Het is inmiddels zo’n tien jaar geleden dat Yvonne contact opnam met Ina Gebuijs, coördinator van Home-Start in Delft. “De spot greep mij meteen, omdat ik jonge kinderen zag. Ik was ook net vanuit Poeldijk naar deze regio verhuisd en wilde wat nieuws opbouwen. Dat ik mijn opvoedervaring kon inzetten om tot steun te zijn voor kinderen en hun ouders leek mij hiervoor het perfecte opstapje.”

Home-Start
Home-Start wordt uitgevoerd door Humanitas en is een organisatie die met ervaren vrijwilligers ondersteuning biedt aan gezinnen die het even moeilijk hebben. De vrijwilliger gaat wekelijks bij hen op bezoek, biedt een luisterend oor, helpt verhelderen en geeft tips bij alledaagse zaken en opvoedvragen. “Als vrijwilliger van Home-Start geef je dat steuntje in de rug zodat gezinnen weer met vertrouwen zelf verder kunnen. Je neemt niks uit handen, maar geeft advies en helpt daar waar de behoefte van het gezin ligt.” Coördinator Ina zorgt voor een goede match tussen gezin en vrijwilliger, waarna een gezamenlijk traject wordt aangegaan. “Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid, je krijgt ook trainingen. Daarnaast kun je als vrijwilliger altijd op de coördinator terugvallen. Er is regelmatig intervisie, waar wij als vrijwilligers met elkaar delen wat zij tegenkomen en hoe wij het een en ander aanpakken. Deze intervisies zijn gezellig én onwijs leerzaam, omdat iedereen situaties net weer even anders aanpakt.”

Ondersteuningsvraag
Yvonne biedt momenteel ondersteuning aan haar vierde Home-Start gezin. Binnen het traject blijf je ongeveer een jaar aan een gezin verbonden. “Eén keer per week ben ik daar drie uurtjes te vinden. Dit lijkt misschien weinig, maar die regelmaat kan een hoop doen voor mensen, om stappen te zetten. Zo kunnen we samen echt wat opbouwen.” Als vrijwilliger krijgt Yvonne uiteenlopende opvoedvragen. “Waar het gezin vooral behoefte aan heeft, is een luisterend oor en een beetje sturing. Er zijn bepaalde zaken binnen de opvoeding waar ze tegenaan lopen, en met mijn ervaring kan ik daar steun in bieden. Ouders wegwijs maken voor henzelf, maar vooral ook voor de kinderen, dat vind ik nog steeds fantastisch om te doen.” Voldoening haalt Yvonne zelf uit de kleine dingetjes. “Als ik de volgende keer kom en het gezin geeft aan dat mijn tips hebben geholpen bijvoorbeeld. Maar ook dat de kleine zich langzaam openstelt naar je, en eerst verlegen is maar je na een paar keer een high five geeft. Het zien van een glimlach, dat is waar ik het voor doe. Een luisterend oor zijn voor mensen is daarvoor eigenlijk meestal al genoeg.”

Vrijwilligers
Momenteel zoekt Home-Start mensen die het leuk vinden om mee te denken over opvoeden en activiteiten te ondernemen met kinderen. Er staan gezinnen op de lijst die wachten op een goede match. Wil jij ook iets betekenen voor families in de regio en heb je een paar uur over per week? Bel coördinator Ina op 06-12461090 of mail naar i.gebuijs@humanitas.nl. Meer informatie vind je op www.home-start.nl of humanitasdelft.nl