<p>Jolanda is vrijwilliger bij Humanitas Home-Start </p>

Jolanda is vrijwilliger bij Humanitas Home-Start

Passie met een gouden rand: Jolanda van den Berg

NOOTDORP - Jolanda van den Berg (56) is vrijwilliger bij Humanitas Home-Start Pijnacker-Nootdorp. Haar eigen ervaring als moeder zet zij in om andere gezinnen te ondersteunen.

Door Cheyenne Toetenel

Het zorgzame heeft altijd al in Jolanda gezeten, wat terug te zien is in haar beroepskeuzes door de jaren heen. “Ooit ben ik begonnen als verpleegkundige in het ziekenhuis, waarna ik ben gaan freelancen in de ouderenzorg en de kraamzorg. Ik heb cursussen gegeven aan aanstaande ouders om ze voor te bereiden op de komst van hun kindje en ben babymasseuse geweest. Daarna ben ik een tijd relatiecoach geweest, waar ik uiteindelijk mee stopte om een eigen schoonheidssalon te starten. Dat is mijn vastigheid in de week en daaromheen doe ik aan vrijwilligerswerk.” Voorheen was Jolanda via Humanitas actief als gezelschapsmaatje voor eenzame dames, maar inmiddels ondersteunt ze alweer tweeënhalf jaar gezinnen via Humanitas Home-Start.

Home-Start
“Wat we bij Home-Start doen is een steuntje in de rug zijn voor gezinnen waarbinnen het even iets minder gaat”, vertelt Jolanda. “Gezinnen kunnen ergens tegenaan lopen en bepaalde hulpvragen hebben. Dat is heel normaal. Onze coördinator Anke IJdens zorgt voor een goede match tussen gezin en vrijwilliger, waarna wij gezamenlijk een traject aangaan.” Hulpvragen kunnen zeer uiteenlopend zijn. “Het ene gezin vraagt om een steuntje in de rug bij het opbouwen van een netwerk, het andere wil wegwijs gemaakt worden in de Nederlandse maatschappij. Maar het kan ook gaan om een alleenstaande moeder die het lastig vindt om alle ballen in de lucht te houden. Het hoeven geen grote problemen te zijn. Het kan ook zijn dat een ouder niet helemaal fit is of net dat steuntje nodig heeft om meer zelfvertrouwen op te bouwen. Het is belangrijk om voortijdig aan de bel te trekken, zodat je niet in een neergaande spiraal terechtkomt met het gezin. Dat is echt iets wat wij met Home-Start willen voorkomen. Lezers wil ik daarom nadrukkelijk oproepen om contact te zoeken met Humanitas als zij het gevoel hebben dat wij iets voor ze kunnen betekenen.” Jolanda denkt dat er veel mensen zijn die ondersteuning kunnen gebruiken, maar niet zo gauw om hulp durven te vragen. “Je merkt dat daar voor velen toch wel een drempel ligt. Mensen moeten weten dat het helemaal niet erg is om om hulp vragen, het is juist een teken van kracht.” Jolanda stelt dat er genoeg vrijwilligers zijn die gezinnen met liefde willen helpen. “Die hulp is heel laagdrempelig. Ik ben geen hulpverlener, ik ben een moeder met kennis en ervaring. Je moet mij zien als een goede buurvrouw, ik word vaak zelfs tante Jolanda genoemd door de kinderen. De band die ik met de gezinnen opbouw door ze elke week te bezoeken zorgt ervoor dat we eventuele problemen heel gericht kunnen oplossen, samen.”

Energie
Dat Jolanda juist bij Home-Start aan de slag is gegaan heeft volgens haar alles te maken met haar eigen gezin. “Zelf heb ik veel moeite gehad met het feit dat mijn kinderen het ouderlijk huis verlieten. Natuurlijk is het doel bij de opvoeding dat je kinderen op een bepaald moment in hun leven op eigen benen kunnen staan, maar toch is het lastig om ze los te laten. Ik ben gaan kijken hoe ik mijn leven verder kon gaan invullen. Door bij Home-Start aan de slag te gaan, andere gezinnen binnen te stappen en mijn ervaringen als moeder over te brengen kon ik het gemis opvullen én waardevol zijn voor andere ouders en kinderen.” Mensen weer in hun kracht zetten, dat is Jolanda’s doel. “Ik probeer energie en positiviteit in het gezin brengen. Dat doe ik niet door problemen volledig voor ze op te lossen, maar door samen met het gezin aan de slag te gaan zodat ze uiteindelijk zelf verder kunnen zonder mijn hulp. Het is prachtig om te zien dat je op een bepaald moment niet meer nodig bent en gezinnen weer kansen zien om zelf verder te kunnen. Dat geeft mij als vrijwilliger ook weer energie om een band op te bouwen met het volgende gezin. Het is ontzettend fijn om iets bij te kunnen dragen aan een ander gezin. Vrijwilligerswerk daagt mij uit en ik word er blij van. Het werkt echt twee kanten op. Het werk is niet alleen waardevol voor het gezin, je wordt er zelf ook vrolijker en energieker van!”

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!

Meer berichten