Deborah ondersteunt ouders bij de opvoeding van hun kinderen  (Foto: Koos Bommelé)
Deborah ondersteunt ouders bij de opvoeding van hun kinderen (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een gouden rand: Deborah Tellekamp

Algemeen

DELFT - Deborah Tellekamp (38) woont samen met haar pleegzoon in Delft. Haar opvoedkennis en -ervaring deelt zij graag met anderen, als vrijwilliger van Humanitas Home-Start.

Door Cheyenne Toetenel

Een aantal jaren geleden werd Deborah arbeidsongeschikt verklaard, maar dat liet haar niet bij de pakken neerzitten. “In het begin heb ik wel een tijdje thuisgezeten, maar op een gegeven moment kwamen de muren op mij af. Iedereen om je heen is natuurlijk ook gewoon aan het werk. Toen ben ik op zoek gegaan naar opties en bij vrijwilligerswerk uitgekomen.” Dat deed zij onder meer bij Pieter van Foreest en VluchtelingenWerk Nederland. Inmiddels is ze al vier jaar vrijwilliger op de afdeling Interne Geneeskunde van het Reinier de Graaf Gasthuis en vijf jaar bij Home-Start. “Het leek mij mooi om mensen te helpen bij de opvoeding van hun kinderen. Samen zorgen we dat zij sterker in de maatschappij komen te staan.”

Home-Start
Home-Start wordt in Delft uitgevoerd door Humanitas en is een organisatie die met ervaren vrijwilligers ondersteuning biedt aan gezinnen die het even moeilijk hebben. “Als vrijwilliger ga je wekelijks bij hen op bezoek, bied je een luisterend oor en geef je tips bij alledaagse zaken en opvoedvragen. De ondersteuningsvragen kunnen heel divers zijn. Zo ga je de ene keer naar een speeltuin of een kinderboerderij om een gezin dat hier nét is komen wonen wegwijs te helpen worden in de buurt en help je de andere keer met het maken van huiswerk. Of je voert gesprekken met de ouders over de opvoeding, want velen willen graag hun hart luchten. Wat ik zelf ook regelmatig doe, is met de kinderen naar de bibliotheek gaan om daar wat boeken uit te zoeken om thuis samen te lezen. Dit gebeurt voornamelijk bij gezinnen waarvan de ouders niet of nauwelijks Nederlands spreken en lezen. Het doel is dat ouders zich ‘opvoedzeker’ gaan voelen. Een ontspannen ouder is een fijnere ouder zeggen we bij Home-Start en daar helpen we als vrijwilliger aan mee.”

Matching
Om dat doel te kunnen bereiken, is het volgens Deborah belangrijk dat de gezinnen en vrijwilligers een klik voelen met elkaar. “Samen ga je een traject aan van een jaar. Om dat traject te laten slagen, is het belangrijk dat het gezin zich prettig voelt bij de vrijwilliger. Als er vertrouwen groeit tussen de ouders en de vrijwilliger zal de ouder gemakkelijk vertellen waar zij tegenaan lopen in de opvoeding van hun kinderen. Gelukkig is er een coördinator, Ina Gebuijs, die goede matches samenstelt. Zij zoekt van tevoren uit waar de gezinnen behoefte aan hebben en welke vrijwilliger daarbij past. Wat ook helpt, zijn de trainingen die aan vrijwilligers worden gegeven vanuit Home-Start. Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid. Er is ook regelmatig intervisie, waar vrijwilligers onder begeleiding van de coördinator met elkaar delen wat zij tegenkomen en hoe zij het een en ander aanpakken. Heel fijn, want soms kom je zelf ergens niet helemaal uit en kunnen inzichten van anderen enorm helpen.” Daardoor zien de vrijwilligers en de coördinator elkaar regelmatig.

Ondernemend
Recentelijk heeft Deborah het traject met haar gezin afgesloten, wat maakt dat zij binnenkort weer aan de slag kan met andere ouders en kinderen. “Deze mensen ga ik deze week leren kennen middels een videogesprek, want in coronatijd is het niet altijd mogelijk om fysiek af te spreken. Spannend, ook al doe ik dit vrijwilligerswerk al langer het blijft leuk om weer met een nieuw gezin te starten.” Zij is nog lang niet uitgekeken op dit vrijwilligerswerk. “Dat je steeds met andere leeftijdscategorieën en culturen in aanraking komt, maakt het leuk. Het geeft voldoening om telkens weer te zien dat gezinnen zich ontwikkelen. Waar zij bij aanvang van het proces heel teruggetrokken zijn, zie je dat ouders vaak na een jaar veel meer zelfvertrouwen hebben, en van alles ondernemen.” Voor zichzelf haalt Deborah er ook veel positiviteit uit. “Ik vind het sowieso belangrijk om mijn medemens te helpen. Daar krijg ik energie van. Zelf leer ik ook veel van de gezinnen, bijvoorbeeld over cultuur en de manier waarop zij in het leven staan. Hoe zij over levensthema’s denken of over opvoeden. Het inspireert me en het is interessant, vind ik!”

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl ! 

Deborah Tellekamp