Masja op een van haar favoriete plekjes in Delft (Foto: Koos Bommelé)
Masja op een van haar favoriete plekjes in Delft (Foto: Koos Bommelé) Foto: KOOS BOMMELE

Passie met een Gouden Rand: Masja van den Ende

Algemeen

DELFT - Masja van den Ende (47) is moeder van twee jonge kinderen. Haar kennis en ervaring deelt zij graag met anderen, als vrijwilliger van Interkerkelijk Stadsdiakonaat Delft.

Door Cheyenne Toetenel

Masja is nu een half jaar actief voor het Stadsdiakonaat en helemaal op haar plek. "Ik zocht naar vrijwilligerswerk om mijn horizon te verbreden en ben hier in een warm bad terechtgekomen. Binnen het Interkerkelijk Stadsdiakonaat Delft wordt goed naar de vrijwilligers geluisterd en word je gekoppeld aan mensen die goed bij je passen." Het Stadsdiakonaat staat vooral bekend om de bezoekdienst van vrijwilligers. "We werken voor iedereen die hulp nodig heeft, ongeacht leeftijd of geloofsovertuiging. In toenemende mate wordt ook door jongeren of alleenstaande ouders een beroep op ons gedaan. We zijn er voor iedereen die zich eenzaam voelt."

Wegwijs maken
Dit is niet de eerste keer dat Masja zich inzet als vrijwilliger. "Hiervoor werkte ik als vrijwilliger bij het GGZ Delfland, met ouderen die daar vanwege psychiatrische problemen zitten. Dat was leuk, maar het vrijwilligerswerk dat ik nu doe past beter bij mij." Masja heeft een verleden in het onderwijs gewerkt. Die ervaring kan zij goed gebruiken in haar werk voor het Stadsdiakonaat. Masja is namelijk gekoppeld aan een jonge Pakistaanse vrouw (25) met een zoontje van één jaar. "Ze woont nog niet zo lang in Nederland en heeft veel meegemaakt in haar thuisland. Ze is de Nederlandse taal nog niet machtig, wat haar leven met een kleintje hier best lastig maakt. Ze is niet bekend met hoe wij leven en hoe wij onze kinderen opvoeden. Ik steun haar daarin, door haar wegwijs te maken en te laten zien hoe je een kind een goede toekomst biedt." In principe is de afspraak dat Masja een keer per week een uur helpt, maar in de praktijk gebeurt dat veel vaker. "Ik ben er voor haar op de momenten dat het nodig is. Of dat nou is om haar te begeleiden naar ziekenhuisafspraken, te helpen met de opvoeding van de kleine, de Nederlandse taal te leren en te helpen bij haar inburgeringscursus of heel praktische zaken zoals het doen van boodschappen."

Culturele verschillen
Masja maakt tijdens haar werk veel lastige, maar vooral ook veel mooie momenten mee. "Dat begint al bij binnenkomst, wanneer ik zie dat het kindje zo blij is om mij te zien. Die band met kinderen is mij dierbaar, daar ligt mijn hart. Maar ook met de moeder beleef ik veel bijzondere momenten. Het is niet alleen een leerzame periode voor haar, maar ook voor mij. Door deze koppeling mixen wij de islamitische en de Hollandse cultuur, iets wat in veel andere situaties niet gebeurt. Ik kom in buitenlandse winkels en kom tijdens het boodschappen doen in contact met veel buitenlandse vrouwen. Zij staan veel meer voor mij open en maken echt een praatje met mij. Het is mooi dat die werelden, die normaal gesproken gescheiden blijven, op deze manier dichterbij elkaar komen."

Kriebels
Voorlopig is Masja nog wel even bezig met dit vrijwilligerswerk. "De bedoeling is dat ik de Pakistaanse dame een jaar tot anderhalf jaar bezoek, maar hoe verder we in haar leven duiken hoe meer er boven komt. Er moet echt nog ontzettend veel gebeuren en zij zit nu middenin haar ontplooiing. Daarom sta ik ervoor open om haar langer te blijven helpen, totdat zij echt alles op de rit heeft." En of zij daarna weer aan een ander wil worden gekoppeld? "Dat lijkt mij fantastisch, maar ik merk wel dat het onderwijs blijft kriebelen. Zodra mijn kinderen wat ouder zijn wil ik wellicht weer aan het werk, maar als de mogelijkheid bestaat er vrijwilligerswerk naast te doen dan doe ik dat graag. Want iets extra's doen voor een ander, dat is echt heel mooi. Dat wil ik anderen ook meegeven. Als je ook maar een uurtje per week over hebt om iemand te helpen, al maak je maar een praatje met een eenzame oudere, doe dat dan. Je krijgt er zoveel dankbaarheid voor terug!"

Ken jij een vrijwilliger die ook eens in de spotlight moet worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!