De verrassende collectie in een typisch 19e-eeuwse sfeer boeide Ron direct
De verrassende collectie in een typisch 19e-eeuwse sfeer boeide Ron direct

Passie met een Gouden Rand: Ron van der Horst

Algemeen Passie met een gouden rand

DELFT - Ron van der Horst werd in 1958 in het Gasthuis op de Delftse Koornmarkt geboren, tegenover wat nu Museum Paul Tétar van Elven is. Precies in dat museum vond Ron het voor hem perfecte vrijwilligerswerk. 

Door Cheyenne Toetenel

“Kunst en geschiedenis hebben al van jongs af aan mijn belangstelling”, vertelt Ron. “Mijn vader was abonnee van het tijdschrift Openbaar Kunstbezit, dus met kunst kwam ik al vroeg in aanraking. Zelf heb ik later veel over kunstgeschiedenis gelezen en veel musea bezocht. Die museumbezoekjes namen af door de drukte met werk, maar heb ik inmiddels weer opgepakt.” Na zo ongeveer zijn hele leven werkzaam te zijn geweest in de IT, stopte Ron vorig jaar september met werken. “Eén van de eerste dingen die ik toen deed was een museumjaarkaart kopen”, vertelt hij. “Toen had ik eindelijk weer de tijd om musea te gaan bekijken. Dan begin je in je eigen stad. Veel historische plekken in Delft had ik als Delvenaar al eerder gezien, maar Museum Paul Tétar van Elven nog nooit. Mijn eerste bezoek aan dit 19e-eeuwse museum was voor mij een openbaring. Zo’n openbaring zelfs, dat ik mij diezelfde dag nog aanmeldde als vrijwilliger.” Naar vrijwilligerswerk was Ron overigens ook op zoek. “Ik doe al ruim twintig jaar vrijwilligerswerk voor de stichting Geven om Jong Leven, waar we geld inzamelen om kinderen met kanker een leuke vakantiedag te bezorgen. Toch ontstond bij mij ook de behoefte om iets te gaan doen in de museumhoek. Tijdens mijn bezoek aan Museum Paul Tétar van Elven viel alles op z’n plek. Kunst en de geschiedenis van Delft komen hier prachtig samen en ik werd vriendelijk ontvangen door vrijwilligers. Het is er niet groot, maar de verrassende collectie in een typisch 19e-eeuwse sfeer boeide mij direct.”

Kennis delen
Met zijn achtergrond in de IT kan Ron goed hulp bieden bij het beheer van de museumwebsite, maar zijn hoofdtaak ligt in het verzorgen van rondleidingen. “Als vrijwilliger neem ik de bezoekers mee en vertel ik ze het verhaal van het museum. Dat is mijn ding; mijn kennis delen met anderen en hun vragen beantwoorden. Hoe groter groep, hoe beter!” Hoe Ron aan al die kennis komt? “Die doe je hier ter plekke op. Toen ik binnen kwam wist ik wel het nodige van de geschiedenis van Delft en van kunst, maar specifiek over dit museum wist ik niks bij binnenkomst. Om de nodige kennis op te doen heb ik het bezoekersboekje tientallen keren doorgenomen en naslag in de eigen archieven van het museum gelezen. Toen ik al die informatie een beetje in mijn hoofd had zitten, mocht ik meelopen met vrijwilligers die hier al heel lang rondlopen. Van hen leer je en kun je informatie opzuigen. Iedereen heeft zo zijn of haar eigen stijl van rondleiden en legt de nadruk op andere objecten. Daar moet je zelf je weg in vinden. Twee of drie weken verder deed ik mijn eerste zelfstandige rondleiding. Dat was heel spannend, maar het ging wel aardig.” Na die eerste rondleiding ging alles in een stroomversnelling, vertelt Ron. “Je doet steeds meer kennis op en door in vragen te duiken die bezoekers stellen, leer je steeds meer. Namen van kunstenaars, jaartallen en heel veel andere feitjes. Gelukkig pik ik die kennis goed op.”

Nieuwe hobby
Dat bezoekers blij zijn met de rondleidingen van Ron, blijkt uit het gastenboek van het museum. “Daarin krijg ik veel goede feedback. Soms geven bezoekers zelfs fooi. Heel fijn dat ik deze plek heb gevonden, ik heb er echt een hobby bij.” Ook het rondleiden van buitenlandse toeristen doet Ron graag. “Een rondleiding geven in het Engels is voor mij geen probleem. Het is ook leuk als mensen uit een ander land komen, met open mond staan rond te kijken en interessante vragen weten te stellen. Dat is voor mij de kers op de taart en geeft voldoening. Kennis delen met anderen die daar duidelijk ook interesse in hebben vind ik fantastisch.” 

Vrijwilliger worden
Nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom. “Ik kan het vrijwilligerswerk van harte aanbevelen aan iedereen met belangstelling voor kunst en historie die op zoek is naar vrijwilligerswerk in een kleinschalig museum met een team van fijne mensen”, aldus Ron. Wilt u ook vrijwilliger worden? Geef u dan op via www.tetar.nl.