Lianne krijgt veel liefde terug van de boerderijdieren
Lianne krijgt veel liefde terug van de boerderijdieren

Passie met een Gouden Rand: Lianne van Rutten

Algemeen

DELFT - De 20-jarige Lianne van Rutten heeft een hart voor dieren. Haar vrijwilligerswerk op Stadsboerderij BuytenDelft maakt haar dan ook zielsgelukkig.

Door Cheyenne Toetenel

Stadsboerderij en Waterspeeltuin BuytenDelft is een plek om te ontspannen en te genieten van ‘buiten zijn’. Het is een plek voor jong en oud waar activiteiten worden georganiseerd op het gebied van educatie, vermaak en belevenissen rondom natuur, dieren en water. Ook voor Lianne - die nu twee jaar als vrijwilliger actief is op de boerderij - is elke dag weer plezierig én leerzaam.

Vrolijk
Lianne begon met het vrijwilligerswerk op het moment dat het even wat minder met haar ging. "Ik zat niet zo lekker in mijn vel en wist niet goed welke beslissingen ik in mijn leven moest nemen. Ik ben toen een tijdje gestopt met school en een aantal dagen op deze boerderij aan de slag gegaan als vrijwilliger om bezig te blijven. Dieren helpen mij in lastige tijden, ze maken mij gelukkig. Ze zijn altijd vrolijk, wat dan weer overslaat op mijn eigen emoties."

Stadsboerderij
Lianne kende de stadsboerderij al goed, want kwam hier in haar jonge jaren vaak met haar ouders. "Deze plek trok mij, omdat je hier veel verschillende dieren hebt. En de plek is natuurlijk ook prachtig en rustgevend. De dieren hebben de ruimte en ze worden netjes verzorgd. Het is mooi om nu een bijdrage te kunnen leveren aan het dierenwelzijn." Inmiddels doet Lianne ook een opleiding die perfect aansluit op haar vrijwilligerswerk: Dierverzorging op het Lentiz MBO Maasland. "Ik ga nu mijn examenjaar in, waar een stage aan vastzit. Een mooie gelegenheid om mijn stage hier op de boerderij te lopen en nog meer te leren over de verschillende dieren."

Dierverzorging
Tot het vrijwilligerswerk van Lianne behoort een breed takenpakket. Ze voedt de dieren en verschoont de verblijven niet alleen, maar helpt ook bij kinderfeestjes en ponyritjes in het weekend. "Kinderen vragen dan altijd wel wat leuks over de dieren. Die vragen probeer ik dan zo goed mogelijk te beantwoorden met de juiste informatie. Dankzij mijn opleiding weet ik steeds meer en kan ik dus ook steeds meer vertellen over de verschillende boerderijdieren." Het leukste van de 'werkdag' volgens Lianne: "Er is ook altijd wel tijd om even te knuffelen!"

Ontwikkeling
Wat Lianne ook mooi vindt aan haar vrijwilligerswerk is dat ze de ontwikkeling van de dieren van dichtbij meemaakt. "Sommige dieren zijn als ze klein zijn heel schuchter. Je ziet ze vervolgens letterlijk en figuurlijk groeien. Ze merken dan het helemaal niet eng is om geaaid te worden en gaan het zelfs prettig vinden. Die vooruitgang is goed om te zien." Maar bij het werk horen af en toe ook minder leuke momenten. "Het lastigste is dat je soms een band opbouwt met een dier dat na een tijdje wordt overgeplaatst naar een andere boerderij. Dat is jammer, maar het dierenwelzijn gaat uiteraard voor. We krijgen steeds meer dieren door voortplanting, die kunnen we hier niet allemaal houden. Overplaatsing naar een boerderij waar wel plek is voor het diertje is dan het beste."

Dierenliefde
Dat Lianne een echte dierenliefhebber is, is wel duidelijk. Niet alleen bij BuytenDelft zorgt ze voor dieren, maar ook thuis. "Ik heb altijd huisdieren gehad. Nu heb ik een hond, een kat en twee konijnen. Eén daarvan heb ik van de boerderij meegenomen, toen er kleintjes waren geboren. Superleuk om te zien dat ze zo goed met elkaar kunnen." Waar Liannes hart voor dieren vandaan komt? "Het klinkt wat vreemd want ze praten niet, maar dieren geven je heel veel liefde. Ze laten zien dat ze je heel dankbaar zijn. Daardoor voel ik mij ook ontzettend op mijn gemak bij ze. Dat is een prettig gevoel." Ze vindt het belangrijk dat kinderen die liefde van dieren ook meekrijgen. "Dankzij de vrijwilligers die dit werk op de boerderij doen kan zoiets als deze stadsboerderij blijven bestaan en krijgen kinderen de mogelijkheid om ook dat geluk te vinden bij de dieren. Het is super om te zien dat kinderen zo genieten van een bezoekje aan BuytenDelft."

Ken jij een vrijwilliger die het ook verdient om eens in de spotlights te worden gezet? Mail dan naar redactie@delftopzondag.nl en wie weet verschijnt jouw weldoener volgende week in Delft op Zondag!