Portret van Ambrogio Spinola, Michiel van Mierevelt, 1607, olieverf op doek, Collectie Museum Prinsenhof Delft
Portret van Ambrogio Spinola, Michiel van Mierevelt, 1607, olieverf op doek, Collectie Museum Prinsenhof Delft

Delftse Meesters met zeven nieuwe aanwinsten

Algemeen

DELFT - Museum Prinsenhof Delft opent op 4 september een nieuwe presentatie, 'Delftse Meesters. In kunst en wetenschap.' De presentatie biedt een overzicht van de meest toonaangevende Delftse Meesters aan de hand van negen verschillende genres: van portretten tot historiestukken en van zilverwerk tot stadsgezichten.

De bezoeker ontdekt het inspirerende artistieke klimaat in de stad en ervaart hoe de innovatieve kijk op perspectief, ruimte en licht van de Delftse meesters een stevige impuls geeft aan de lokale schilderkunst. Binnen deze genres worden drie nieuwe aanwinsten en vier nieuwe bruiklenen van het museum voor het eerst bij elkaar getoond. Binnen het genre portretten verwierf het museum twee nieuwe aanwinsten van de Delftse schilder Michiel van Mierevelt. Een derde aanwinst betreft een groot Keukenstuk van een liefdespaar in een keuken met dood wild vervaardigd door de Delftse schilder Cornelis Jacobsz. Delff. Directeur Janelle Moerman over de collectie: “Een museumcollectie staat nooit stil en is altijd in beweging. Met behulp van fondsen, het bedrijfsleven en particulieren kunnen we door aankopen, schenkingen en bruiklenen onze museumcollectie uitbreiden. Het is prachtig dat we nu in onze presentatie maar liefst zeven nieuwe werken kunnen tonen. We proberen op die manier de kwaliteit van onze collectie steeds sterker te maken zodat we onze verhalen nog aansprekender aan ons publiek kunnen vertellen.”

Zeegezichten
Alhoewel Delft via Delfshaven een directe verbinding heeft met de zee, werd het genre van het zeegezicht hier niet vaak beoefend. In Delft vervaardigde zeegezichten zijn daarom zeer zeldzaam. Dat het museum in de nieuwe presentatie twee bijzondere penschilderingen van een Delftse meester – Heerman Witmont - kan presenteren is uniek.