Casper van Zon is de vijfde generatie binnen het familiebedrijf
Casper van Zon is de vijfde generatie binnen het familiebedrijf Foto: KOOS BOMMELE

Het Gezicht Achter: Firma C. Van Zon

Algemeen

DELFT - In een stad waar de historie voor het oprapen ligt, zijn steevast bedrijven te vinden met een lange en rijke geschiedenis. Dat geldt ook voor de onderneming van Casper van Zon (58) aan de Spoorsingel. Hij vormt alweer de vijfde generatie binnen het familiebedrijf Firma Van Zon.

Door Cheyenne Toetenel

Van Zons betovergrootvader was een bijzondere man. Hij was een van de Zoeaven die het van oudsher in grotere en kleinere staten en staatjes verdeelde Italië wilde verenigen tot één Italiaanse staat. Na terugkomst was het voor veel oud-strijders niet eenvoudig weer aan het werk te komen, maar voor Van Zon verliep dit minder moeizaam. Hij begon met de handel in oliën en vetten. De focus werd begin van de twintigste eeuw verlegd naar zeep, en de familie Van Zon runde lange tijd een zeepfabriek die achter het huidige bedrijfspand gesitueerd was. Het bedrijf ging van generatie op generatie, totdat het bij vader Van Zon terechtkwam. Casper van Zon, geboren in 1961, verscheen ook al snel in de zaak. "Ik zal een jaar of 8 geweest zijn. Ik ging uiteraard wel naar school - heb zelfs de middelbare tuinbouwschool gedaan tot mijn 23e - maar heb ernaast altijd in de zaak gewerkt met mijn vader." Of dat altijd een wens van hem is geweest? "Dat zou ik niet zo willen zeggen. Het is meer dat je er vanzelf inrolt en niet anders weet. Op een gegeven moment ben je pas 16 en weet je hoe alles hier precies werkt." Casper geeft aan toch niet altijd even zelfstandig te hebben gewerkt. "Mijn vader was nooit ziek en hield de leiding." De firma, die altijd in handen van zijn familie is geweest, nam Casper pas over in 2007. De zeepfabriek had inmiddels het veld geruimd, wat voor vader Van Zon het moment was om het bedrijf volledig over te dragen aan zijn zoon die de zaak inmiddels al geruimde tijd runde. "Hij werd ouder en kon het zelf allemaal niet meer. De laatste periode zat hij in het kantoortje te roken met het TV-tje aan terwijl ik aan het werk was. Het was voor hem dus een goed moment om af te zwaaien." Of er onder Caspers leiding iets is veranderd? "Nee, ik heb vooral de lijn voortgezet. Doordat ik hier al zo lang rondloop was alles eigenlijk al helemaal naar mijn eigen hand."

Specialisatie
Casper van Zon verdient nu de kost met een groothandel in reinigingsmiddelen, chemicaliën en reinigingsapparatuur. Zeep maakt nog altijd deel uit van het assortiment, maar wordt nu in de opslagruimte vergezeld door producten als chloor, zwavelzuur en zware ontvetters bestemd voor de zware industrie. Verder verkoopt de Delftse onderneming schrobmachines. Zijn klanten? Dat zijn voornamelijk de overheid, grote bedrijven en instellingen. "Daar bof ik mee!" Op werkdagen gaat hij 's ochtends vaak bij klanten langs, wat het werk voor Casper bijzonder leuk maakt. "Die werksituatie is ideaal. Bij de klant heerlijk aan de koffie, een plakje cake. En de meeste bedrijven zijn al sinds jaar en dag klant."

Winkel
Voor de particulier die kwaliteitsproducten wil aanschaffen op het gebied van reiniging is de winkel van Van Zon aan de Spoorsingel 50-54 van maandag tot en met vrijdag van 12.00 uur tot 17.00 uur geopend. Van Zon heeft onder meer zijn eigen producten onder private label. "De prijs zakt natuurlijk ontzettend als het om private label gaat. Het zijn kwaliteitsproducten tegen een goede prijs." U kunt in de winkel terecht voor de reinigingsproductenlijn van Hazon: meer dan dertig producten, van allesreinigers en vloerverzorgende producten tot ontvetters en ontkalkers en producten voor de persoonlijke verzorging zoals handzeep. Verder heeft Van Zon allerhande borstelwerk, poetspapier en –lappen in huis voor het betere schoonmaakwerk. Wie aan een nieuwe stofzuiger toe is, kan bij Van Zon kiezen uit een hele lijn professionele reinigingsmachines van Numatic, het stofzuigermerk dat bij velen bekend staat als 'de stofzuiger met de 'oogjes'. "Deze stofzuigers zijn van bijzonder goede kwaliteit. Hetzelfde geldt voor het borstelwerk waarin ik gespecialiseerd ben. Dit is misschien wat prijziger dan de producten in de supermarkt of de bouwmarkt, maar gaat een heel leven mee."

Regelaar
Ook klanten die om iets vragen wat Casper niet in de zaak heeft. verkoopt hij niet zomaar een nee. "Ik ga er voor ze achteraan. Door mijn contact met leveranciers kan ik diverse producten voordelig inslaan. Mensen durven die vragen dan ook te stellen, omdat ik bekend sta als iemand die graag helpt." Casper wordt volgende week 59 en geeft aan het in de zaak nog wel 8 of 9 jaar uit te zingen. "Na al die jaren heb ik nog altijd plezier in wat ik doe. Ik zou niet anders willen!"

De Firma Van Zon in de jaren '60